Kevät 2022

Aika ja kevään tulo ovat rientäneet hyvää vauhtia ja toukokuu lähestyy loppuaan. Muistelen vähän kevään tulon eri vaiheita. Jäät lähtivät meidän kohdalta liikkeelle 13.05 muutaman minuutin klo 12.30 jälkeen. Katsoimme jäälle tuohon aikaan ja jäät olivat paikoillaan Lähdimme juomaan kahvia ja katsoimme ulos klo 12.40, niin jäät olivat menossa näköpiirin ulkopuolelle. Jäät lähtivät koko joen leveydeltä ja menivät 4-5 km päähän Aittikosken alle.

Lauantaina 14.05 klo 9.30 lähtivät meidän yläpuolella olevasta Nollamin suvannosta jäät liikkeelle runsaan veden kanssa. Jäitä tuli noin 3 tunnin ajan, josta saattoi päätellä jäiden lähteneen pitemmältä matkalta. Sunnuntaina 15.05 klo 9.15 alkoi taas tulemaan jäitä joen täydeltä. Jäitä tuli noin tunnin verran ja siitä saattoi päätellä, että jäiden lähtö oli normaali. Nyt tulleet jäät olivat Ylä-Könkaan alapuolelta, johon oli tullut Levajoen Hotellin kohdalta lähteneet jäät. Vettä oli myös huomattavan vähän. Junttikarin niskalle jäi useita metrejä korkea jääröykkiö.

Samana sunnuntaina klo 19.15 alkoi tulla jäitä joen täydeltä runsaamman veden kanssa. Jäät olivat myös jauhautuneet könkäässä pienemmiksi teleiksi. Jos olisi mennyt rantaan kuuntelemaan, olisi kuullut kuinka jäät kilisevät, kun on paljon jääpuikkoja. Ylä-Tenolta sain puhelin soiton ja ilmoituksen, että jäät ovat sieltä lähteneet. Jäitä tuli koko illan ja vielä maanantaina aamupäivällä. Veisi oli myös noussut huomattavasti. Jäitä huilasi harvakseltaan koko päivän ja vielä tiistaina aamulla. Samalla huomasimme, että Junttikarin niskalle jäänyt jääröykkiö oli hävinnyt. Virtaava vesi oli tehnyt tehtävänsä.

Siinäpä jäiden lähtö pääpiirtein, Ylä-Tenolle oli jäänyt rannoille ja varsinkin matalikoille runsaasti jäitä. Jäät lähtivät vähän yllättäen ja vähällä vedellä. Säässä tapahtui myös normaali kylmeneminen ja vesi alkoi laskemaan. Sään hiljalleen lämmettyä ja kahden päivän, heikkovesisade, sai veden hiljalleen nousemaan. Nyt viime päivien lämpötila ovat saaneet aikaan joen veden runsaan nousun. Tällä hetkellä alkaa jälkitulva lähestyä ennätyslukemia. Tänään on vesi alkanut hiljalleen laskemaan. Rannat ovat puhdistuneet jäistä ja Teno on tällä hetkellä komean leveä ja virta voimakas. On siellä lohilla hyvä nousta, vastavirtaan käy lohen tie.

Aikaisemmin kirjoitin Västäräkin tulosta pihapiiriimme 07.05 lauantaina. Sunnuntaina 08.05 luoteistuuli toi lumikuuroja ja siinä isot lumihiutaleet säikäyttivät Västäräkin häipymään. Maanantain heikkovesisade sai sen jälleen ilmestymään pihallemme. Järripeipot ovat ilmestyneet jo alkukuusta. Tällä viikolla ilmestyivät Kirjosiepot pihapiiriimme ja hyörivät pesäpöntön seutuvilla. Talvilinnut, tiaiset ovat melkein kokonaan unohtaneet talviruokintapaikan. Joskus joku näkyy käyvän kuusessa olevaa poronkuupalasta nokkimasta. Kävihän se uros Punatulkkukin vielä maastakin auringonkukan siemeniä noukkimassa. Viherpeipot kävivät pieninä parvina ruokintapaikalla. Keskiviikkona vein ruokintapöntön levyineen kesäsäilöön.

Vesilinnuista näyttää olevan kato. Rannallemme on ilmestynyt vain 2 naaras ja 3 uros Telkkää. Aikaisimpina kesinä niitä on ollut 4 – 5 paria. Kolme pönttöä on käynyt riittämättömäksi. Nyt on tarjolla 4 pönttöä. Olen kuitenkin joutunut ihmettelemään, kun jokaisessa 4 pöntössä on munia, vaikka naaras Telkkiä on vain kaksi. On rannallamme vieraillut Haapana pari ja kahden lajin kahlaajiakin. Kun vesi on korkealla ja yltää ruohikolle, niin Haapanat tulivat siihen syömään.

Keskiviikkona alkoivat lehtipuut vihertämään. Eilen Helatorstaina vihreys voimistui ja tämän päivän sadekuuron antavat lisäpotkua lehtien kasvulle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kevät etenee sopivaa vauhtia ja saamme laskeuta kesän tuloon sopivassa tahdissa. Jos ei tule mitään suuria muutoksia etenemiseen, niin hillasadolle näyttäisi olevat hyvät mahdollisuudet. Yksi noin viikon kestävä kylmäkausi on kyllä vielä odotettavissa ennen Juhannusta. Se kuuluu meidän kevääseen.

Tulihan tuota sepustusta yhdellä kertaa aivan riittämiin. Kevät työt siivouksineen viivästyttivät kirjoittamistani. Ensi kerran pesin ikkunoita höyryllä, kyllä, höyrypesurilla. Kyllä sillä hyönteisten jätökset lähtivät erinomaisen hyvin ikkunoiden ulkopuolelta.

Hyvää vointia, kevättä ja kaikilta viruksilta säästymistä terveisin Posti-Pekka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tältä näyttää Teno meidän rannasta, jäät ovat jo sulaneet