Kevätkesä

Oli jo kesäpäivänseisaus eli päivät alkavat lyhenemään ja ollaan matkalla kohti syksyä. Se on vuodenajankulun mukaan totta, mutta meillä paras kesä alkaa vasta juhannukselta, normaalisti. Monet juhannukset on vietetty, että juuri juhannukseksi on saatu lehti puihin. On ollut juhannuksiakin, että silmut puissa ovat vain turvoksissa, näin oli vuonna 1982. Nyt saatiin lehti puihin vähän etuajassa. Helatorstaina 26.05 alkoivat lehtipuut vihertämään ja olemme saaneet nauttia vihreästä luonnosta koko kesäkuun ajan.

Säät ovat olleet kovin vaihtelevaisia, kuun puolivälissä oli muutama lämmin päivä. Lämpötila käväisi jopa +23,2 asteessa, taisimme silloin olla Suomen lämpötiloissa lähellä kärkeä. Sillä viikolla yölämpötilat olivat +2 asteen tienoilla, yhtenä yönä +1,9 astetta. Sitten on ollut kylmiä päiviä, viime viikko oli se normaali ennen juhannusta oleva kylmä jakso. Lämpötila ei päivisinkään jaksanut nousta kuin +6 tai +7 asteeseen. Tänään oli +20,4 astetta ja huomiseksi lupasivat +6 astetta. Nuo ennusteet ovat kyllä olleet kovin ailahtelevia. Juhannukseksi lupailevat +20 astetta, pelottelevat sateilla. Tällä hetkellä sataa, sadetta on odotettu ja kaivattu.

Luonnon kukat ovat kohta kaikki kukalla hillaa myöten. Kulleroista osa kukkii ja osa on vielä nupuilla. Hillan kukinnasta on tärkein vaihe menossa, on tärkeintä, että on kukkia. Jos ei ole kukkia ei voi odottaa marjojakaan. Monta vaihetta on vielä edessä, jotta saadaan hilloja. Annetaan luonnon hoitaa tehtävänsä ja eletään toivorikkaana. Mustikka kukkii ainakin meidän pihalla. Tuomemme kukki niin runsaana, että emme muista ennen olleen noin runsaasti kukkia.

Lintumaailmasta olen tehnyt aikaisemmista vuosista poikkeavia havaintoja. Telkkiä ei jäänyt pönttöihimme hautomaan kuin 2 naarasta. Jäiden lähdön jälkeen rannassamme pyöri kolme paria, taisi olla välillä yksi ylimääräinen uros. Rannassamme on nyt 4 telkänpönttöä ja jokaisessa on munia. Yhdessä on vain 2 munaa, yhdessä on munia kahdessa kerroksessa, eikä siinä ole haudonta käynnistynyt. Munat ovat paljaaltaan vanhojen untuvien päällä. Kahdessa rannimmaisessa on haudonta käynnissä. Urokset ovat lähteneet jo aikoja sitten pois, niin naaraat saavat hautoa rauhassa. Nähtäväksi jää, joko poikaset kuoriutuvat juhannuksen tienoilla.

Pikkusiivekkeiltä otin ruokintapöntön pois, kun lumet sulivat. Harvensivat jo käyntejään. Kuuseen jätin poronkuuta sisältävän verkkopussin. Kun olen kävelyni lomassa pitänyt levähdystauko ja istunut portaillamme, olen havainnut Tiaisten käyvän nokkimassa kuuta. Talitiainen tulee aina samasta suunnasta. Nokkii nopealla tempolla kuuta ja lähtee kohta samaa tulolentorataa. Tulee kohta uudelleen samalta suunnalta, nokkii nopealla tempolla ja lähtee takaisin. On tullut ajatus, että ruokkii hautovaa emoa ja käy hakemassa helposti saatavaa ja voimakasta ravinto hautojalle. Hömötiaisia käy kaksikin kerralla ja nokkivat yhtä aikaa tai toinen odottaa vuoroaan. Niistä en ole arvaillut mitään, sillä Hömötiaisia on muutenkin eniten.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja turvallista Juhannusta terveisin Posti-Pekka