Viikko 51. 2021

Jouluviikolla lämpötilat vaihtelivat nopeasti. Tiistai ja torstai olivat viikon leudoimmat päivät öineen. Torstaina lämpötila oli lämpimillään -5,1 astetta ja kylmimmillään -16,5 astetta. Tiistaina vastaavat lämpötilat olivat -10,4 astetta ja -16,6 astetta. Yölämpötilat molempina päivinä varsin lähellä toisiaan -13,5 ja 13,3 astetta. Joulumänty kannettiin sisälle keskiviikkoa, silloin lämpötila kohosi nopeasti -3 asteeseen. Viikon muina päivinä lämpötilat vaihtelivat nopeasti -10 asteen tienoilta -20 asteen kylmemmälle puolelle. Jouluyö ja -päivä olivat kylmät, yöllä -26,3 astetta ja päivällä -25,4 astetta. Joulupäivänä lämpötila alkoi iltapäivällä hiljalleen kohoaman ja oli klo 22.00 -9,7 astetta.

Päivät olivat aika pilviset, jolloin lämpötila kohosi. Öisin oli selkeää ja revontulet loistivat, kuu oli hyvää vauhtia puolittumassa. Lunta satoi keskiviikkona illalla ja runsaammin torstaita vasten yöllä. Torstaina piti ottaa lumilinko avuksi, kun lunta oli noin 10 sm. Joulu- ja tapaninpäivänä satoi heikosti lunta, josta Jorma selvisi lumikolan kanssa.

Joulun pyhäpäivät kuluivat lukien joululehtiä, joululauluja kuunnellen sieltä mistä niitä tuli nykyaikaan muuntelemattomana. Joulukirkot olivat olleet aikaisten aamulla tai aattoiltana myöhään, joten ne menivät ohi korvien. Tapaninpäivänä Jumalanpalvelukset olivat normaaliin aikaan, joten niitä pääsi kuuntelemaan. Lounaan jälkeen kävimme totuttuun tapaan ruokalevolla, johon taisi kulua tunnin verran. Olen vähäuninen ja näin kaamosaikana yöunet tahtovat vielä lyhentyä. Kun saavutimme 80 vuoden iän, niin eräs terveysalan ihminen kehotti ottamaan päivisin lepohetken sängyssä. No sellaiseen lepoiluun on hyvin totuttu ja hyväksi havaittu.

Taas on yksi armonvuosi loppumassa, on käsillä vuoden viimeiset päivät. Kuluneet päivät eivät palaa enää koskaan, voimme vain muistella niiden päivien tapahtumia iloineen ja suruineen. Koska tämä on vuoden 2021 viimeinen kirjoitukseni, minä esitän kiitokseni Teille kaikille. Kiitos rakkaat ystävät ja sukulaiset kirjoituksistanne ja kuvista, joita olette tuoneet esille luettavikseni ja katseltavikseni tämänkin vuoden aikana. Olette myös jaksaneet lukea ja vastailla kirjoituksiini, niistä lämmin kiitokseni.

Päätän tämän vuoden kirjoitteluni virren 36 kahteen säkeeseen jotka sopivat tämänkin vuoden päätteeksi ja uuden alkamiseen. Terveisin Posti-Pekka

Jo vanha vuosi mennyt on, sun kiitos Jeesus, olkohon, kun olet meitä suojellut ja vaaroissamme varjellut.

Armosta rikas vuosi suo ja sanassasi turva tuo. Synnistä meitä puhdista ja mieli meissä uudista.