Viikko 1

Hyvää vointia ja Taivaan Isän siunausta vuodelle 2022.

Olemme saaneet vaihtaa vuotta nopeasti lämpötiloiltaan vaihtuvissa säissä. Vuoden 2021 viimeinen päivä oli lämpimillään -20,9 astetta ja kylmimmillään -27,8 astetta. Vuoden 2022 ensimmäinen viikko eli viime viikko, oli lämpötiloiltaan tasaisen kylmä alkuviikosta. Perjantaina lämpötilat alkoivat nopeasti vaihtelemaan. Niin Norjan kuin Suomenkin meteorologit epäonnistuivat lämpötila ennustuksissaan jopa 10 asteen verran. Tuon verran ennustivat alakanttiin. Meillä oli kylmimmillään -27, 3astetta, Kevolle -31 astetta. Välillä satoi vitiluntakin ja ruokkien näin pakkasia.

Norjassa käynti on tällä hetkellä arpapeli rajalla. Norjalla ei ole jatkuvaa päivystystä ainakaan Utsjoella sillan kohdalla. Päivystävät epämääräisesti. En lähtisi kuitenkaan kokeilemaan ilman tarvittavia tokumentteja. Jostain kummasta syystä rekisteröinti on hyvin tärkeä.

Luonto on kauniin luminen ja hiljainen. Norjalaiset lienee saaneet kaikki poronsa siirrettyä kotimaansa puolelle. Loppuja kuljettivat autoilla, toivottavasti veivät sen verran kauas, että eivät ole heti tulossa takaisin. Ehtivät tottua Suomen puolen hyvään jäkälikköön Ylitalon kuolpunassa. Muutama hirvi on ylittänyt rajan kaikessa hiljaisuudessa.

Lintujen syöttöpaikalla tiaiset ovat vähentyneet jonkin verran. Kolmen litran säiliö kestää nyt kolmekin päivää. Aamuisin aikaisten tulevat ruokailemaan, kun vieressä olevassa kuusessa on jouluvalot valaisemassa. Yhtenä päivänä kävi jo punatulkkukin ruokailemassa. Närhistä on havainto vain yhdestä, aikaisemmin niitä oli 3. Lintujen vähenemiseen olen ajatellut muitakin ruokkijoita. Noin 3 km päässä olevasta mäntymetsästä on lyhyempi matka siellä päin oleviin taloihin.

Kuntosalilla käynnissä on ollut joulutauko. Torstaina 13.01 kuntoilu jatkuisi vain 5 henkilön ryhmissä. Kun kuntoilua vetää fysioterapeutti, niin varsinaisia kuntoilijoita voi olla 4 henkilöä. Jokaisella pitää olla maski itsellä. Ilmoitin fysioterapeutille, että en ainakaan tällä viikolle tule, katsotaan miten tilanne kehittyy. Kuntosalin siivous on vähän heikoissa kantimissa, en tiedä milloin sitä siivotaan. Mielestäni siivousta pitäisi tehostaa ja käyttäjien pitäisi itsekin huolehtia siisteydestä. Välineet joita käyttää, tulisi pyyhkiä desinfiointi aineella.

Keskiviikkona 12.01 on tarkoitus käydä suorittamassa kansalaisvelvollisuus eli ennakko äänestämässä ensimmäisessä aluevaaliäänestyksessä. Vähän tuntuu kyllä turhauttavalta tuo äänestys, sillä Utsjoelta ei pääse yhtään edustajaa. Näin ovat vaalimatemaatikot ennustaneet. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja kaikista viruksista varjeltumista terveisin Posti-Pekka