Viikko 19

Niin siinä kävi, että varsinaista jäidenlähtöä emme tänä keväänä Tenojoessa näe. Talven ohuet jäät ovat hiljalleen hajonneet ja menneet vähän veden mukana myötävirtaan. Aittisuvannon, Nollamin ja Osman suvantojen jäät ovat vielä paikoillaan. Osman suvannon jäät olivat ainakin eilen iltapäivällä paikoillaan. Rantajäitä on jäänyt monin paikoin matalikoille ja kivisiin paikkoihin, vähäisen veden johdota. Täällä meidän seudulla pienistä sivujoista tulee vettä niin kuin kesällä. Lauantain ja eilisen päivän sateet, jotka tulivat osin vetenä ja suurimmaksi osaksi hyvin märkänä lumena, toivottavasti saavat jokien veden nousemaan.

Viime viikon alkupäivinä oli vielä lämmintä sen verran, että lumet salasivat. Helatorstaina lämpötila alkoi jo laskemaan, päivälämpötilat olivat korkeimmillaan +4,4 astetta ja öisin enimmäkseen +0,3 asteen tuntumassa. Meteorologit ennustavat alkuviikosta jopa +15 asteen lämpötiloja, silloin kyllä lumet alkavat sulamaan tuntureillakin.

Muuttolintujakin on alkanut ilmestymään maisemiimme. Västäräkki ilmestyi pihapiiriimme Äitienpäivänä ja on kylmistä säistä huolimatta pysytellyt pihapiirissämme. Lintulaudallemme ilmestyi perjantaina 2 järripeippoa. Tänään, kun oli ulkona ja seurasin lintujen hyörinää, niin oli punatulkkuja, talitiaisia, hömötiaisia, viherpeippoja, järripeippoja, urpiaisia ja varpusia. Osa linnuista noukkii maahan pudonneita siemeniä, siemenet ovat maassa kostuneita ja kuoret pehmeät avata. Huomenna pitää taas tarkistaa siemenien tilanne syöttöpöntössä.

Viime viikolla lenteli joutsenpari Tenon yllä ja ne nähtiin joessa ja vuoroin jäällä meidän alapuolella. Telkät ilmestyivät rantaamme viime viikon alussa. Laitoin pönttöihin uutta kutterinlastua pehmikkeeksi. Vielä emme ole havainneet niiden käyvän pöntöissä. Ne ovat niin ovelia, että lentävät lähellä maan- ja vedenpintaa pönttöön mennessä ja sieltä poistuessaan. Emme ole havainneet niiden soidinelehtimistä, joten kylmä on pitänyt tunteet alavireisenä.

Tänään kävin vaihdattamassa kesärenkaat autooni. Se oli toinen kerta, kun en itse suorittanut renkaiden vaihtoa. Vuosi sitten, kun vaihdoin itse, väännähti toinen jalka ja polven paraneminen oli hidas prosessi. Kyllä sen 20 € kannatti maksaa, sai istua pehmeällä tuolilla 15minuuttia kädet ristissä. Lokakuun 22 päivänä suoritettu aorttaläpän pallolaajennus, on nyt tuottanut myönteisiä tuloksia. Huhtikuun alussa huomasin, että en enää hengästy kävellessä. Niin olen hiljalleen pidentänyt kävelymatkoja. Aikaisemmin 200 metrin kävelymatka hengästytti niin, että oli pysähdyttävä levähtämään istuen. Tänään kävin kävelemässä ainakin 1,5 km lenkin pysähtymättä kävelyn aikana. En hengästynyt, tuli hiki ja pientä väsymistä tuli. Ennen kävelemään lähtöä tein pihalla kevättöitä. Olen kiitollinen ja onnellinen, kun pääsin eroon hengästymisestä.

Toivon teille kaikille hyvää vointi, kevättä ja kesää etelän ystäville. Toivon myös, että korona ei Teitä tavoita. Lämpimin terveisin Posti-Pekka