Viikko 20

Hitaasti, mutta varmasti keväämme edistyy ja osoittaa todeksi sen, että sääennustukset ovat edelleen karkeita ennustuksia. Viime viikon perjantaille ja lauantaille ennustetut runsaat lumisateet jäivät välille. Perjantai oli pilvinen poutapäivä, lauantaita vasten yöllä oli satanut sen verran lunta, että näkyi paikoitellen. Lauantaina tuulisessa säässä vähän hiutaloi kosteaa lunta. Lämpötila lämpimillään oli keskiviikkona +14,7 astetta. Loppuviikosta oli päivällä juuri ja juuri +5 astetta lämpimillään. Kylmimmillään päivällä alle +2 astetta. Viime yönä lämpötila laski -3 asteeseen. Jäätkin menivät niin, että niiden katsomiseen ei ollut aihetta. Ylä-Tenon jäiden mukana tuli sen verran tulvavettä, että rannat puhdistuivat, jäistä suurimmaksi osaksi. Nyt vesi laskee kovaa vauhti, kun sateet jäivät tulematta, eivätkä kylmähköt säät sulata lunta Norjan tuntureilta.

Lintumaailmassa on aika rauhallista, telkkiä näkyy olevan 2 paria, joten 3 pönttöä riittää. Eilen kävin kurkistamassa niihin ja kahdessa oli muutamia munia peittämättömänä. Joka osoittaa, että hautominen ei ole vielä alkanut. Munivat ensin 8-9 munaa ja Alkavat sitten hautomaan ja peittävät untuvilla munat poistuessaan pöntöstä. Perjantaina aamupäivällä ui myötävirtaan 2 hanhea, toinen oli vähän pienempi. Sen verran tunnistin, että eivät olleet Tiibetin hanhia, kiljuhanhia eikä valkoposkihanhia. Ei siinä paljon sekunteja ehtinyt kulua, kun häipyivät näkymättömiin.

Rannalla näkyy 2 liroa ruokailevan, varsinkin aamuisin, sisältä voi katsella. Kesälintuja vastaräkkien lisäksi on tullut kirjosieppoja ja järripeippoja. Järripeipot ovat tällä hetkellä lintujen syöttöpaikan ahkerimmat kävijät. Aamulla ennen klo 6 ovat jo syömässä ja illalla klo 21 tienoilla viimeisenä. Eilen laitoin vielä auringonkukansiemeniä, kun olivat syöneet entiset.

Lumi alkaa olemaan aika vähissä, pihallamme on sen verran kinosta, että saan siitä vielä tämän viikon tarpeeni. Rannassa on yksi jääteli, saa nähdä vieläkö siitä ensiviikolla on jotain jäljellä. Mihinkä minä tarvitsen lunta tai jäätä. Vaihtolämpökylpyä varten, saunapäivinä annan jaloilleni vaihtolämpökylpyjä. Isossa pesuvadissa on kuumaavettä ja pienemmässä vadissa kylmää vettä lumen kanssa. Löylystä tulon jälkeen jalkaterät 10 sekunniksi kuumaan ja sitten 10 sekunniksi kylmään lumiseen veteen. Näin siirrän jalkoja vuorotellen pesuvadista toiseen noin 8 kertaa. Kuuma vesi jäähtyy ja vettä pitäisi vaihtaa, mutta luminen vesi pysyy kylmänä. Kuumassa vedessä pidän viimeisenä ja vähän pitempään.

Mikä on tulos kylvystä, saan nukkua rauhassa yön, ei tarvitse illalla voidella särkyvoiteella ja hieroa jalkalihaksia. Lumen loppumisen jälkeinen aika on vielä mietintämyssyn alla. Liisa kyllä kehotti laittamaan lunta pakastearkkuun. Lumi pitäisi laittaa annospusseihin. Ensi viikolla kirjoitan sitten vähän muustakin kuin säästä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kevätkesää, meillekin ennustavat ensi viikolla +24 astetta. Lämpimin terveisin ja kaikista viruksista vapaata elämää Posti-Pekka