Viikko 23

Kesäkuun ensimmäinen viikko oli säiden osalta vaihteleva. Pilvisyys oli vaihteleva, aurinko pääsi ajoittain paistamaan ja lämmittämään. Vesisadetta saatiin kolmena päivänä, eilen sunnuntaina kuuroluonteisena, jolloin osa kuuroista oli varsin vetisiä. Päivälämpötilat olivat +9,1 asteen ja +19,4 asteen välillä. Yölämpötila +3,3 asteen ja +6,7 asteen välillä. Torstai yö oli kylmin ja se sai aikaan Tenon veden laskemisen tilapäisesti.

Tulva Tenossa oli korkeimmillaan keskiviikkona, jolloin vesi oli yhtä korkealla kuin kerran aikaisemmin 28 vuoden aikana. Olemme asuneet tässä talossa 28 vuotta ja sinä aikana oli vesi kerran yhtä korkealla kuin se oli keskiviikkona. Vesi ehti laskea noin 30 sm, kunnes se lauantaina alkoi uudelleen nousemaan vesisateiden ja lämpimän sään johdosta. Vesi nousi tähän aamuun mennessä noin 50 sm. Nyt on päivän aikana laskenut muutaman sentin. Joten vesi oli tänä aamuna noin 20 sm korkeammalla kuin keskiviikkona.

Laitan loppuun kuvia tulvivasta Tenosta, niitä voi verrata blogini alussa olevaan kesäkuvaan. Siitä pääsee vertaamaan nykyhetken tulvaan. Vesi on tällä hetkellä lähes 3 metriä korkeammalla kuin kesällä. Kulkuttajille tilanne on ikävä, ei voi heittää verkkoa, kun se ei pohjaa ja tavoita nousevia lohia. Ensi viikolla on vain 5 tuntia pyyntiaikaa, sitten se on ohi tältä kesältä. Kävin katsomassa vesitilannetta ja havaitsin, että on alkanut taas nousemaan noin 10 sm aivan lyhyessä ajassa. Täytyy käydä tarkistamassa, että veneet pysyvät pukeillaan. Meidän pikkujoet laskevat aivan mutaista vettä, ei koskaan aikaisemmin ole tuollaista vettä tullut.

Kun talvilintujen ruokinta pihallamme päättyi, saimme alkaa seuraamaan Telkkiä ja muita vesilintuja. Kyllä tuossa rannassamme juoksentelee Rantasipiä ja Koskikaroja. Ne kyllä ovat huomattavasti pienempiä ja nopeasti paikasta toiseen siirtyviä. Joten niiden seuranta on vaikeahkoa. Taloamme lähinnä olevassa pöntössä on Telkkä alkanut hautomaan. Kun tänään kurkistin pönttöön, olivat munat peitetty hyvin untuvilla. Kaksi muuta pönttöä on nyt tulvaveden saartamia, joten niihin en päässyt kurkistamaan.

Lauantai aamuna oli rannan puoleisella pihallamme 2 uutta lintua, joita emme ole koskaan aikaisemmin havainneet. Lintukirjan mukaan kyseessä oli Punasotka pari. Naaras ja koiras, ne söivät uutta ruohoa ja mitä muuta sieltä löytäneet. Syönnin jälkeen naaras alkoi ensimmäisenä lepäämään ja laittoi päänsä siivelle. Kohta myös koiras alkoi lepäämään. Koiras oli juhlapuvussa, niin kuin lintukirjasta ilmeni. Juhlapuku on koiraalla kesäkuun loppuun, sitten vaihtuu lähelle naaraan väriä. Pari on uinut rantamme läheisyydessä useampana päivänä, eilen illalla viimeämmäksi. Useita vuosia sitten tällä seudulla liikkui Tiibetin hanhia 2 kpl. Olivat niin kesyjä, että tulivat rannassa ollessamme aivan lähelle makailemaan.

Hyvää vointia ja kesää, sekä koronasta vapaata elämää terveisin Posti-Pekka

Tämä kuva on tämän päivän aamulla, Kaavav vanha talo näkyy vaaleana. Uusi talo ylempänä.
Meidän rantanäkymämme oli lauantaina tällainen, nyt on vesi 30 sm korkeamalla.
Punasotka pari lepäilee.
Uros juhla-asussa.
Naaras vaatimattomana.