Viikko 22

Nyt on jo 5 kuukautta tästäkin armon vuodesta kulunut. Tuntuu siltä, että toukokuu kului muita kuukausia nopeammin. Odottelimme lumien sulamista ja siinä ei aika tullut pitkäksi. Toukokuun viimeisen viikon aikana lämpötila oli plussalla ympäri vuorokausien. Öisin lämpötilat olivat +0,4 asteen ja +4,4 asteen välillä. Päivälämpötilat olivat vastaavasti +9 asteen ja +14,5 asteen välillä. Vuosittain käy niin, että pitää yhden viikon sen verran lämmintä, että jäät lähtevät. Sitten on yksi viikko lämmintä, että lehti puhkeaa puihin. Muina aikoina on enempi tai vähempi kylmempää säätä.

Nyt ovat meteorologit ennustaneet jopa +18 – +20 astetta. Minä olen vielä vähän epäilevällä kannalla noiden lämpötilojen saavuttamiseen meidän seudulla. Tuntureilla on vielä lunta, kun tuuli puhaltaa lumien yli ja vielä luoteesta, josta ei lämmintä tule. En kyllä muutenkaan tähän aikaan kovin lämmintä kaipaisi. Marjojen kukinnan vuoksi olisi parempi, että lämpimät säät saapuisivat vähän myöhemmin. Mutta ihminenhän ei voi vaikuttaa millaiset säät milloinkin saamme. On tyydyttävä siihen mitä annetaan. Saamelainen Rose-Marie Huuva on kirjoittanut näin.

“Pohjoisen kesä
vain
Valoisa vuorokausi
Talvien lomassa.”
“Kesä kuten elämä
aina
Ylen lyhyt unelmille.”

Mitä luonnossa tapahtuu tällä hetkellä. Pikkulinnut ovat lähteneet ruokintapaikalta. Järripeipot, joita viimeaikoina oli iso parvi, eivät saapuneet enää tänään 01.06. Talitintit kävivät vielä tänään nokkimassa poronkuuta. Yksinäinen punatulkku kävi myös vielä tänään etsimässä maasta auringonkukansiemeniä. Ruokintapaikalla kävi vielä toukokuun loppupuolella Kuukkeli ja Närhi, kävivät vain yhden päivän aikana. Telkkiä on uiskennellut rannassamme jo ennen jäiden lähtöä. Rantasulaa oli niin paljon, että 5 telkkäparia siinä uivat kisaillen. Kolme telkänpönttöä on liian vähän viidelle naaraalle. Aina olemme ihmetelleet, miksi lähinnä taloamme oleva pönttö on kaikille naaraille mieluisin. Viime perjantaina kävin tarkastamassa pönttöjä ja tuossa lähimmässä pöntössä oli jo 14 munaa.

Kun munia on yli 10 kpl, yksikään telkkä ei ala hautomaan. Niin on käynyt monena vuotena. Siksi otin pöntöstä 7 munaa ja siirsin toisiin pönttöihin. Yhdessä oli 2 munaa ja yksi oli tyhjä. Tänään tein uuden tarkastuksen, lähimpään oli ilmestynyt 2 munaa lisää ja keskimmäiseen 2 munaa. Kolmanteen ei ollut lisääntynyt. Eilen ja tänään rannassamme on näkynyt vain 2 telkkäparia. Kun naaraat alkavat hautomaan, niin urokset lähtevät kohta pois. Antavat haudontarauhan.

Tänään olen tarkastellut lehtipuita, nuorissa koivuissa silmut alkavat vihertämään. Kun katselen rinnettä, niin selvästi huomaan, että koivut vihertävät hennosti. Pihlajissa alkaa olemaan pienet lehtien alut, ovat enempi kuin hiirenkorvalla. Joten kevät on alkanut ja sen myötä ulkotyöt. Liisa haravoi ison osan pihastamme tänään. Minä korjasin kompostorin ja latasin siihen talvella kerätyt biojätteet.

02.06 jatkan eilen illalla kesken jäänyttä kirjoitustani. Tuli kiireellinen tehtävä eteen ja se vei loppuillan ajan. Tänään on jatkettu ulkotöitä, joita näin keväällä on omakotitalossa. Tänään olikin oikein mukava työskennellä ulkona, kun lämpötilakin kohosi +19,4 asteeseen. Turhaan epäilin ennustajien taitoa. Talvi ja kevät ovat olleet vähän erikoisia ja niin oli tämä lämpöaaltokin. Kävimme vähän ajelemassa, 30 km Karigasniemen suuntaan. Näimme, että tuntureilla on vielä paljon lunta, varsinkin Norjan tuntureilla. Kaikki pienet purotkin laskevat valkoisena kuohuna vettä Tenoon. Vesi jatkaa nousuaan nopeaa vauhtia, jos ennustettu sade saapuu, niin kyllä Tenon vesi jatkaa vielä nousuaan muutaman päivän. Tällä kertaa jäi hiihtovaellustemme muisteleminen, loppuihan talvikin. Kesävaelluksissa olisi kyllä paljonkin muistelemista.

Toivon kaikille hyvää vointia ja alkanutta kevätkesää terveisin Posti-Pekka

Liisan käsityöt lähdössä lapsen lapsille joululahjaksi
Sain eräänä kesänä olla lyhyellä purjehduslenkillä Suomenlahdella