Viikko 7

Niin on helmikuustakin jo puolet kulunut, päivät ovat valoistuneet ja lumi on lisääntynyt enempi kuin tarpeeksi. Tiistaina päivälämpötila oli vielä +0,3 astetta ja pilvisyys vähän rakoili. Keskiviikko lämpötila oli lämpimillään -6,7 astetta ja kylmimmillään -18,7 astetta. Keskiviikon jälkeen niin päivä- kuin yölämpötilat laskivat huomattavasti. Päivälämpötilat olivat lämpimillään -16 ja -21,9 asteen välillä. Kylmimmillään -21,3 ja -28,5 asteen välillä, kylmin oli perjantai. Lauantai-iltana lämpötila alkoi hiljalleen nousemaan ja sunnuntaiyönä lämpötila laski enää -20 asteeseen. Sunnuntaina lämpötila oli lämpimillään -7,6 astetta. Pakkaspäivinä sää oli selkeä ja aurinko paistoi meidän kohdalla Norjan puolella joen rantaan.

Lumitöitä on ollut aivan kiitettävästi, ei ole tarvinnut harrastaa sauvakävelyä kuin yhtenä päivänä. Tiistaina, keskiviikkona ja lauantaina tein lumitöitä, tiistaina lumilingon kanssa. Keskiviikkona ja lauantaina kävelin lumikolan kanssa. Molempina päivinä oli lunta 3 sm, myös eilen olisi ollut kolattavaa 3 sm. Ei ollut tarvetta liikkua ulkona, niin jätin lumen maanantaille. Tänään olikin sitten 10 sm lunta ja otin heti lumilingon. Linkosin koko pihan ja pienensin liittymän palteita näkyvyyden parantamiseksi. Tämän päivän lumitöissä meni sitten kolmisen tuntia.

Ei ole ilmestynyt Tenolle moottorikelkan jälkiä, eikä myöskään hirvien jälkiä. Kävin tänään iltapäivällä kylällä enkä havainnut hirvien jälkiä missään. Lintulaudallamme käy vilkas hyörinä, punatulkut ovat lisääntyneet. Nyt ole havainnut myös Lapintiaisia. Hömötiaiset näyttävät olevan auringonkukansiementen suhteen valikoivia. Ottavat siemen nokkaansa, mutta nakkaavat pois ja ottavat uuden. Näkyvät heittävän useaan kerran peräkkäin ennen kuin hyväksyvät syötävän siemenen. Onneksi punatulkut nokkivat pois heitettyjä hangelta.

Laitan vielä kuvia rakennustyöstämme, ehkä jätän niiden julkaisemisen tähän kertaan. Rakennustyö oli aikamoinen projekti pääasiassa työn ohelle suoritettuna. Kaikki kun tuli tehtyä itse Jorma ja Liisan avustuksella. Sähkötyöt olivat sellaiset, että niitä ei saanut tehdä itse. Talkoolaisia oli laatan valussa ja kattohuopapalojen naulaamisessa oli yhtenä iltana kesä-pappi apuna. Vesijohto- ja ilmastointityöt töin yksin, samoin muurasin takan itse. Lattialaudat kuivasin rakennuksen sisällä kevytpeitteen alla kuumailmapuhaltimen puhaltaessa yli 2 viikkoa peitteen alle kuivaten lautoja. Lautapino oli hyvin painotettu, että laudat eivät väänny. Eivät ole lattiat rakoilleet 29 vuoden aikana. Taloa rakensin vain arkipäivisin, yhtään naulaa en ole sunnuntaisin naulannut.

Toivon kaikille hyvää vointia ja vuoden jatkoa terveisin Posti-Pekka

Vesikatto valmis, takan piippu vielä koteloimatta.
Ulkoseiniin laitoin 150 mm lisäeristeeksi karhuntaljan. Hirsipaneeli päälle seiniin.
Lisäeriste tarvitsi pystökoolauksen, jonka kiinnitin hirsiseinään tällaisilla kiinnikkeillä, jotta hirret pääsevät laskeutumaan.
Takan teräspiipun verhoilin messipellillä.
Saunaan tuli Helon hetivalmis kiuas.
Muutimme omaan taloon kesällä 1992, kuva saman vuoden syksyltä.