Joulukuu 01.12.2019

Niin meni marraskuu, että livahti, miten ihmeessä tuo aika kuluu näin nopeasti. Marraskuun saimme viettää aivan talvisissa säissä. Sen verran oli pakkasia, että rukkaset eivät kastuneet. Kulunut viikko lämpötilaltaan aivan sopeva. Kylmin päivä oli torstai, jolloin yöllä oli -14,5 astetta ja päivällä -12,9 astetta. Keskiviikko- ja perjantaiöinä lämpötila laski myös -14 asteen tuntumaan. Lämpimillään päivälämpötila oli Tiistaina -1,5 astetta. Päivisin sää on ollut osaksi selkeä torstaita ja perjantaita lukuun ottamatta. Tämä sunnuntaipäivä on ollut pilvinen ja lunta on satanut melkein koko päivän. Välillä hiutaloiden ja välillä sakeammin. Jouduin käymään välillä lumitöissä, lunta on satanut viime yön ja tämän päivän aika yli 10 sm. Aura-auton ajeluiden jälkeen liittymässämme oli sellainen lumivalli, että Seija ei olisi päässyt pihalta pois. Liittymämme kaipasi lumilingon käyttöä.

Virallisesti laskeuduimme kaamokseen keskiviikkona, todellisuudessa aurinko näkyy Utsjoen kirkonkylällä viimeisen kerran 19.11. Horisontti on meillä tuntureiden takana. Nyt päivät lyhenevät vielä 3 viikkoa ja samalla päivät käyvät yhä pimeämmiksi. Kun sää on pilvinen ja varsin lumisateinen, ei sisävaloja voi enää sammuttaa. Lunta satoikin perjantaina ja lauantaita vasten yöllä vähän yli 10 sm. Useita senttejä on tullut tänäänkin, joten lumen syvyys on 35 sm paikkeilla. Lisää lumisateita luvattu alkavalle viikolle ja vielä reippaanlaisesti, joten 50 sm saavutetaan todennäköisesti alkavalla viikolla.

Alkuviikosta ulkokuntoilu oli sauvakävelyä, loppuviikosta ja alkavalla viikolla kuntoilu tapahtuu lumikolaa työntäen tai lumilingon kanssa kävelyä. Se on sitä hyötyliikuntaa, siinä kroppa saa monipuolista liikuntaa. Luonnossa ei ole tapahtunut mitään poikkeavaa. Hirviä ei ole näkynyt eikä niiden jälkiäkään. Ketut ovat käyneet pihallamme myyriä kyttäämässä, mitä ovat saaneet aikaan, siitä ei ole tietoa. Lintulaudalla on välillä aivan tungosta, normaalit lajit, tiaiset ja punatulkut ovat pääasiassa liikkeellä. Poronkuupussit ovat ainakin vielä saaneet rauhan ketuilta.

Jouluvaloja aloin eilen Seija avustuksella asentamaan. Puuskittainen tuuli haittasi kovasti asennusta. tuuli huojutti kuusta ja vei kevyttä valosarjaverkkoa väärään suuntaan. Huomenna on tarkoitus jatkaa, jos lumitöiltä jää aikaa. Päivänvaloa on vähän ja pimeällä mustien johtosarjojen asennus on vaikeaa.

Toivon kaikille hyvää vointia ja adventin aikaa terveisin Posti-Pekka

Ei ole lunta vielä kuvan osoittamaa määrää.
Kuvassa näkyy yhden lumisateen lumet.