Maanantai 25.11.2019

Olemme saaneet viettää varsin leppoisan talvisen viikon. Ainoastaan perjantaina lämpötila oli koko vuorokauden -10 asteen kylmemmällä puolella. Silloin yöllä oli -12,5 astetta ja päivällä -10,8 astetta. Tiistaina, keskiviikkona ja lauantaina lämpötila oli vähän plussan puolella päivällä. Öisin silloinkin oli hieman miinuksen puolella. Pilvisyys on viikon aikana ollut vaihteleva, pilvisyys rakoili päivällä maanantaina ja torstaina. Perjantai oli melkein selkeä päivä. Lunta satoi ainoastaan sunnuntaiyönä, silloinkin hyvin vähän. Lunta on tällä hetkellä vähän yli 20 sm.

Perjantaina piti käydä parturissa Tana brussa Norjassa. Se on tällä hetkellä lähin paikka, jossa pääsee parturiin. Siellä on suomalainen, aikoinaan Utsjoellakin parturiliikettä pitänyt Matti. Oli hänellä liike Nuorgamissakin, kun asiakkaat olivat pääasiassa norjalaisia, muutti hän Tanaan. Matti on nuoruudessaan ollut parturiopissa Pariisissa, joten erinomaisen hyvä parturi. Parturimatkaa kertyi edestakaisin 160 km.

Saihan sitä samalla käydä kaupassakin. Ostoksemme olivat varsin vähäiset. 1 kg purkki Sursild Godehav, eriomaisen hyvä suolasillisäilyke hinta 2 €. 4 kg Jasminriisiä 3,20 €. 3 kpl norjalaisia viinereitä, niitä ei voi olla ostamatta, hinta 3,90 €. Tietenkin yksi leipä, jonka saa itse ajaa viipalointikoneella viipaleiksi. Kone viipaloi leipäpitkon kerralla viipaleiksi. Leipä on Norjassa kallista 4 €. Emme ostaneet leipää enempää, koska Liisa leipoi torstaina sämpylöitä. Kotimatkalla näimme viimeiset auringonsäteet tälle vuodelle. Olisi näkynyt aurinkokin, mutta pilvivana sattui eteen.

Tänään saimme yllätysvieraan. Äidin puolelta serkkuni poika oli jäänyt hiljattain eläkkeelle ja lähtenyt jättämään työtään totaalisesti taakseen. Ajoi Pohjois-Karjalan kautta tuomaan viinereitä minulle. Hän piti arvauskilpailun jäätyään eläkkeelle, arvuutteli facebooklaisia montako pääkirjoitusta hän työssä olo aikanaan kirjoitti. Lähimmäs arvanneelle hän lupasi pullakahvin. Voittaja löytyi lähempää kuin Utsjoki. toiseksi tulleelle hän sanoi luvanneessa vain pullakahvin. Niin hän tuli sitten tänään viinereiden kanssa ja arveli, että talo tarjoaa kahvin. Laitoin kahvin tippumaan ja ehdimme vaihtaa muutaman sanankin kahvin tippuessa. Lisää juttua tuli ennen kuin hän lähti paluumatkalle. Neljä päivää oli pyytänyt matkaa varten, tänään oli kolmas päivä menossa. Ehti tänään ehkä vielä Rovaniemelle ja jos ei jää suustaan kiinni, niin ehtii huomen illaksi kotiinsa Kirkkonummelle.

Hyvää vointia kaikille terveisin Posti-Pekka

Me jäimme eläkkeelle 8.9.1992, tässä Utsjoen kunnanjohtaja kättlemässä.
Eläkkeelle jäämispäivän päätteeksi saimme todeta, tästäkin päivästä selvittiin.
Päivän aikana saamamme kukat uudessa kodissamme.