Vikko 14/ 2022

Kun säissä ei ole tapahtunut mitään mainittavaa, niin kirjoittelen muista luonnon ilmiöistä. Seijamme on hiihdellyt Tenon jäällä muutamana viikonloppuna ja seurannut jäällä liikkuneiden jälkiä. Hirvet ovat kulkeneet syömässä Suomen puolella Kaavan ja Kivikosken seudulla. Kerran pääsi näkemäänkin 2 hirveä, kun olivat palaamassa Norjan puolelle. Saukko oli myös ollut liikkeellä ja oli mennyt sulapakassa jään alle.

Meillä lintulaudalla on Tiaisten, Punatulkkujen, 3 Närhen lisäksi lisäsyöjinä Taviokuurnia, Viherpeippoja ja Urpiaisia. Taviokuurnat viipyivät muutaman päivän, kun lähipihlajasta loppuivat marjat, niin Taviokuurnat häipyivät. Viherpeipot ja Urpiaiset liikkuvat parvissa. Urpiaiset juoksevat hangella ja puiden alla, etsien sieltä muiden lintujen pudottamia siemenen jäännöksiä. Närhet, nuo kiusankappaleet, niistä emme pidä vaikka ovatkin kauniin värisiä. Viskelevät auringonkukan siemeniä hangelle, jossa ne peittyvät lumisateella lumen alle. Niitä on hätyytelty koputtamalla ikkunaan. Ovat ymmärtäväisiä, kun näkevän meidät ikkunassa, niin heti lentävät pois.

Isompien kotitalouskoneiden kanssa täällä voi tulla ongelmia, kun rikkoontuvat. Tilasin 4.1.2021 Verkkokauppa Comista erillisuunin, entisen rikkoonnuttua. Uuni saapui 8.1. ja sähköasentaja kävi kytkemässä sen 3 päivän päästä. Uunista alkoi tehot häipyä viime joululeipomisen aikana. Tänä vuonna tammikuu vielä jotenkin pärjättiin. Ihmeteltiin, kun ruuat eivät meinanneet paistua. Helmikuussa Seija leipoi kakun ja paistamisesta ei tullut mitään, kakku lätsähti. Pitsataikina oli odottaessa paistamista. Seija sai paistettu kuumentamalla uunin grillivastuksella ja sitten kiertoilma päälle. Yhtä aikaa ne ei toimineet.

Verkkokaupan ohjeet ovat, että isoissa koneissa, otetaan suoraan yhteys lähimpään merkin huoltajaan. Lähin meillä Ivalossa 170 km matkan päässä. Soitin ja sain vastauksen tuo uuni heille. Sanoin, että en lähde ajamaan 340 km ja sitten sama noutaessani, eli 680 km yhteensä. Ymmärsi asian. Antoi päähuoltajan puhelinnumeron. Soitin sinne, sama juttu, olisi pitänyt viedä Ivaloon. Kerroin viat ja sen, että heille on edullisempaa lähettää uusi uuni. Huoltajan tulo tänne Ivalosta, pitkä matka korjauskulut kalliine osineen, ei ole mielekäs asia.

Helsingin päässä ymmärsivät asian, mutta pyysivät tekemään vielä määrätyn laisia kokeita. Lupasin tehdä, 200 aste päälle ja kokeilla lämpeneekö pohja. Meillä on elektroninen paistinmittari, laitoin sen uuniin 200 astetta säätönappulaan. Lämpömittari näytti 179 astetta parhaimmillaan. Sitten uuni alkoi jäähtymään ja lämpö laski 159 asteeseen ennen kuin lämpö alkoi uudelleen nousemaan. Käytin säätönappulaa vielä lämpötiloissa 250 ja täysillä. Aina sama tulos, lämpötila jäi 20 astetta vajaaksi. Uunin jäähdytin ei käynnistynyt ollenkaan..

Seuraavana päivänä soitin Helsingin päähän ja kerroin tuloksen. Siellä sanottiin, että vika kuulostaa olevan niin paha, että se vaatisi tarkemman tutkimisen. Pitkän matkan johdosta se ei ole mahdollista, joten kysymykseen tulee tuotteen vaihto uuteen. Sitten olikin edessä omat vaikeutensa, kun lähin huoltaja pelkäsi joutuvansa maksumieheksi.
Käskin soittaa Helsinkiin ja niin hän suostui tilaamaan uuden uunin. Se tuli viime viikolla keskiviikkona klo 20.00. Sähköasentaja tuli torstaina ja pisti pistotulpan pistorasiaan ja niin oli uusi uuni asennettu. Kohteliaisuus syistä en mainitse uunin merkkiä.

Suoritin alkupyyhkimisen, tunnin kuumennuksen ja pesun. Liisa pääsi paistamaan ensimmäiseksi ahvenanmaalaisen pannukakun ja seuraavaksi savuporokiusauksen. Saatte uskoa, että molemmat maistuivat hyviltä kuukauden tauon jälkeen. Huomenna taitaa olla sämpylöiden leipominen ja paistaminen. Ostoleivän jälkeen Liisan leipomat sämpylät maistuvat ihanilta.

Toivon kaikille hyvää vointia, kevättalvea ja kaikista viruksista varjeltumista terveisin Posti-Pekka