Viikko 43

Aivan mukavissa säissä saimme lokakuuta viettää. Välillä on pidellyt pientä pakkasta, että maa on päässyt vähän jäätymään. Vettä, räntää ja vähän luntakin silloin tällöin satanut, Kun maa oli jäässä, niin räntä ja lumi jäätyi välillä olleiden plussalämpötilojen johdosta. Niin piti koko pihamaa hiekoittaa ettei tule vahinkoa, kun jään päälle sataa lunta. Tällaiset kelithän ovat normaaleja syksyisin. Viime viikon torstai aamuna oli maassa 6-7 sm lunta. Niin piti aloittaa pihan kolaaminen. Viime vuonna kolasin pihaamme pari päivää aikaisemmin kuin nyt. Joten aika samoihin aikoihin vuosi sitten alkoi lumityöt.

Kun lumisateita ennustivat tulevan lisää, niin kolasin vain tärkeimmän kulkualueemme. Lauantaina sitten sateli hiljalleen melkein koko päivän. Seija tyttömme oli työasioissa liikkeellä täällä. Hän sitten kolasi koko pihan sunnuntaina ennen Ivaloon lähtöään. Minä olen saanut sauvakävellä pihallamme ilman lumikolaa. Siinä ohella olen huolehtinut, että linnuilla on riittänyt syötävää. Enemmistönä ovat Hömötiaiset, seuraavana Talitiaiset, sitten Punatulkut ja vähiten Lapintiaisia. Harakasta on tullut riesa, kahdesti on hajottanut verkon rasvapötkön ympäriltä. Tänäänkin piti koputella ikkunaan, että lähti pois pikkulintuja häiritsemästä.

Useat Kuljetusliikkeet kuljettavat paketteja Utsjoen kunnan alueelle. Kaikki Kuljetusliikkeet eivät jätä paketteja Utsjoen kirkonkylälle. Heillä ei ole täällä toimipistettä eli pakettien jakopistettä. Niinpä asiakkaiden, jotka tilaavat tavaraa muualta, on itse katsottava, kenen kanssa tavaran toimittajalla on kuljetussopimus. Ja onko Kuljetusliikkeellä toimipistettä Utsjoen kirkonkylällä. Postilla ja Matkahuollolla on ja se on asiakkaiden kannalta hyvä. Moni on joutunut hakemaan pakettinsa Karigasniemeltä tai Nuorgamista.

Posti, se toimi aikoinaan hyvin, vaikka virheitä sielläkin tapahtui, tapahtuu vielä nykyisin. Postilla oli hyvin toimiva kotiinkuljetus. Se oli tarkoitettu pakettiliikenteeseen. Mutta se toi myös matkustajienkin kohdalla. Joskus 1970 luvulla oli mies lähtenyt asioilleen Ivaloon. Asiat toimitettuaan oli nautiskellut miestä väkevämpää. Talvipakkasella istui sitten tuttuun keltaiseen postiautoon. Lämpimässä postiautossa istuessa ja kenties vielä kallistellut pulloa vielä autossakin. Nousihan se päähän, mutta se laskeutui alaskin. Kotinsa kohdalla huomasi kyllä jäädä pois kyytistä. Ei vain mies huomannut pitää varaansa, oli valunut myös jalkoihin.

Kun hän astui alas autosta, jalat eivät kantaneetkaan. Mies vaipui lumiseen maahan, mutta postiautomies ei jäänyt toimettomaksi. Hän otti miestä jaloista kiinni ja veti, lähellä olevan, miehen kotitalon rapuille. Postilla oli kotiinkuljetus ja se toimi.

Nyt näyttää ennusten mukaan tulevan normaali Pyhäinpäivän suvi ja liukkaat kelit. Joten olkaahan varovaisia liikkuessanne jalkasten tai muilla kulkuneuvoilla.

Hyvää vointia ja Pyhäinpäivää kaikille terveisin Posti-Pekka