Viikko 40 2022

Hyviä ulkoilusäitä oli kulunut viikko, ainoastaan torstai oli sateinen päivä. Päivälämpötilat ovat pysytelleet +5,7 ja +10,3 asteen välillä. Yölämpötilat olivat +3,5 ja -2,1 asteen välillä, kylmin yö -2,1 astetta oli sunnuntaita vasten yöllä. Silloin lämpötila pysytteli aika pitkälle miinuksen puolella aamupäivällä sumuisen sään johdosta. Aika leppoisasti ja hyvissä säissä alkoi lokakuu ja ennusteiden mukaan jatkuukin vielä ensiviikollakin. Sopii varmasti hyvin monelle.

Viimeksi kirjoitin Norjan puolen ja varsinkin Varangin vuonon maisemissa kasvavista istutetuista kuusista. Kyllä niitä istutettuja kuusia löytyy Utsjoen kunnan alueeltakin. Utsjoen kirkonkylällä entisen KOP:n talon pihalla on useampi ja hyvin korkeiksi jo kasvaneita kuusia. Isoin kuusi oli (en tiedä onko vielä) Helanderin Jounin talon vieressä. Sen istutuksen yhteydessä on käynyt niin kuin monesti käy. Ei huomata istuttaa tarpeeksi etäälle rakennuksesta, tai useamman puun yhtäaikaisesta istutuksesta, tarpeeksi etäälle toisista puista.

Niin kävi meilläkin, kun 30 vuotta sitten istuttelin havupuita pihallemme. Istutin liian lähekkäin. Pihtakuusen taimenia saimme noin 45 vuotta sitten Inarin Toivoniemestä. Olivat siellä harventamassa pihtakuusitaimikkoa. Toimme sieltä 3 tainta, nyt on kasvamassa 3 lisää eripuolilla tonttiamme. Sembramännyn taimia ostimme aikanaan Rovaniemeltä 4 kpl. Yhteen tuli jokin sairaus ja se piti hävittää, tilalle ostettiin ja on kasvamassa uusi. Kevolta saimme 8 kuusentainta, siemenet oli tuotu Ganadasta, kasvatettu taimiksi Kittilässä aikanaan olleessa Taimitarhassa, taisi olla Pakatin Taimitarha.

Kevolta saimme myös 2 kpl männyntaimia, oli Kondorimännyn taimia. Useita vuosia niitä yritimme huolella kasvattaa, mutta ei onnistunut. Yksi taimi saatiin kasvamaan lähes metrin mittaiseksi, sitten hirvet pääsi syömään senkin. Saamamme kuusentaimet olivat vähän erilaisia, on Mustakuusia ja Valkokuusia. En oikein erota kumpi laji kasvaa paremmin. 2 kuusta kasvaa vähän oksiltaan käyrinä pensasmaisena. 5 kuusta kasvaa hyvin ja normaalin kuusen näköisenä. Sitten on yksi hyvin pieneksi jäänyt kuusi, se on jäänyt noin 50 sm korkeaksi, pallomaiseksi puskaksi.

Kaikkiaan on pihallamme 19 havupuuta, 14 kpl kuusia,4 kpl Sembramäntyä ja yksi vuorimänty. Vuorimänty näyttää olevan aika hidas ja pienikasvuinen, sellaista ei kannata lisää hankkia. Havupuut ovat siitä mukavia, että on vihreää ympäri vuoden. Osa puista on istutettu estämään maantieltä tulevaa autojen melua. Hyvin suojaavatkin, vain kuorma-autojen ja traktoreiden ääni kuuluu sisälle, mutta ei häiritsevästi. Normaalia mäntyä ei kannata istuttaa, sillä hirvet syövät vuosikasvut.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä lämpimin terveisin Posti-Pekka