Viikko 37

Syksyisiä säitä on pidellyt, vettä on sadellut melkein päivittäin ja tuuli puhaltanut luoteen ja pohjoisen puolelta. Sieltä kun puhaltaa niin se on kylmää, vähintäänkin vilpoista. Yöpakkasia ei ole kuitenkaan ollut kuin tiistaiyönä, silloin lämpötila laski -2,3 asteeseen. Koivut ovat joutuneet luopumaan lehdistään suurimmilta osin. Ruska oli meidän seudulla vaatimaton, se oli väriltään ruskea. Kun suurin osa koivujen lehdistä on maassa, on jäljellä olevissa koivuissa jonkin oikeaa ruskan väriä. Haavat ovat nyt kellastumassa ja hakemassa punaista väriä lehtiinsä. Meidän seudulla on vähän haapoja ja ne ovat pääasiassa Norjan puolella. Myös pihlajat ovat saamassa oikean ruskanväriä.

Kävin keskiviikkona Tana bruussa hiusmuotoilija Matin luona lyhennyttämässä tukkaani. Kaksi naista oli käsittelyn alla ja molemmat olivat suomalaisia. Olivat Norjassa töissä, toinen oli kylläkin päässyt juuri eläkkeelle. Kun ajelin Tanaan, niin matkalla huomasin, että siellä oli kaunis värikäs ruska. Koivut punertavia, haavoista osa vielä vihreitä, osa kellastumassa ja osa punastumassa. Sama oli tilaanne pihlajien kohdalla, kun joukossa oli jonkin veran vihreitä havupuita, olivat maisemat värikkäitä.

Mieleni on ollut kahdenlainen, on ollut apea ja kaipaava, toisaalta iloinen vuosikymmeniä tuntemani ystävän poisnukkumisen johdosta. Vuosia olemme Pieran kanssa soitelleet toisillemme, aluksi harvemmin, sitten viikoittain ja lopuksi päivittäin. Emme pitäneet lukua kumpi soitti, pääasia oli, että soitimme ja saimme keskustella. Joskus soitimme kaksikin kertaa päivässä. Tänä vuonna, kun Piera alkoi enempi sairastelemaan ja joutui olemaan Terveyskeskuksissa, soitot lisääntyivät joka päiväsiksi ja useammin päivässä tapahtuviksi.

Mistä me keskustelimme? Arkisista, maallisista asioista, mutta tärkein oli tiestä ja matkasta keskusteleminen. Ei näistä maanpäällisistä teistä ja matkoista, vaan taivaantiestä ja -matkasta. Murehdimme Suomen Evankelisluterilaisen kirkon maallistumisesta. Seurasimme kyllä Ukrainan sotaa ja kuinka naapurimaan Putinin porukka on raakalaisia. Pieran ollessa Terveyskeskuksissa, hän halusi myös kuulla mitä suureen maailmaan kuuluu. Siinä oli tärkeintä kuulla mitä Ukrainaan kuuluu. Minä aamuisin katsoin Tv:stä uutiset ja sitten soitin Pieralle, tiesin siten antaa hänelle tuoreimmat tiedot. Pieran vointi alkoi huononemaan, sovimme, että jätetään Ukrainan sota Jumalan hoidettavaksi. Muistamme asiaa vain rukouksissa, sillä me emme muuta voi.

Kun viimeisenä sunnuntaina illalla soitin Pieralle, hän ei jaksanut enää itse vastata puhelimeen. Hoitaja välitti molemmin puolin terveisemme. Maanantaina aamulla Pieran Maarit tyttö ilmestyi ovemme taakse, arvasin heti, että hänellä on suru-uutinen. Piera oli saanut laskea väsyneenä matkasauvansa klo 04.00 ja 05.00 välillä. Surullisin mielin tässä olen koettanut totuttautua ja elämään ilman Pieran maanpäällistä läsnäoloa. Nyt hänellä on matka päättynyt ja hän on hyvässä hoidossa. Hän on Taivaan Isämme kämmenellä, niin Pieralle sanoin viimeisten soittojemme yhteydessä.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja syksyä vapaana kaikilta viruksilta
Lämpimin terveisin Posti-Pekka