Kesää 2022

Vielä on jäljellä kesää tämä elokuu. Yöttömät yömme kyllä päättyivät Unikeon- päivänä 27 päivänä viime viikolla. Heinäkuussa saimme nauttia monenlaisesta säästä., jotka vaihtuivat nopeaa tahtia. Hellepäiviäkin oli ihan tarpeeksi, ovat päiviä jolloin meikäläinen ei voi tehdä muuta kuin pysytellä ainakin varjossa, mieluummin vielä viileässä paikassa. +20 asteessa, jos vielä tuulee käveleminen onnistuu rauhallisella askeleella.

Unikeonpäivänä oli sadekuurot ennustamassa vetistä viittä viikkoa. Niinhän nuo Meteologit näyttävät ennusteleva sateisia päiviä olevan niin tällä kuin ensiviikollakin. Ei kuitenkaan päivittäin, toivottavasti vanhat merkit eivät pidä paikkaansa. Kyllä heinäkuussa oli jo rankkoja sadekuuroja ja joskus vähän kuului kaukaista ukkosen jyrinää. Tenossakin vesi nousi niin, että Junttikari häipyi näkyvistä. Yleensä on Tenossa ollut hyvin vettä lohien uistellessa ja vielä rauhassa.

Kävin heinäkuun alussa Tana bruussa ja minulle näytettiin kesäkuussa nousseiden lohien “karttaa”. Kyllä oli isojen lohien nousu ollut heikkoa. Päivittäin nousseiden lohien pylväikössä oli alapäässä hyvin lyhyt pätkä punaista, joka osoitti isojen lohien määrää. Samassa pylväässä oli useita senttejä lohijaloista ja vielä enempi tinttien nousumäärää. Nousseiden lohien kappalemäärää tuossa kartassa ei ollut. Heräsi kysymys, missä isot lohet pyydetään? Mielestäni merellä ja norjalaisten toimesta. Ollaanko Tenojoesta tekemässä lohien kasvatusjokea merikalastajille?

Eilinen sunnuntai oli siitä erikoinen, että silloin oli 2 auringonlaskua. Ensimmäinen oli klo 0.05 ja toinen klo 23.56. Kaksi auringon laskua näkyi olevan Oulussa ja Sodankylässä. Nämä tiedot ilmaisi Almanakka, jota julkaisee Helsingin Yliopisto, jos en väärin muista.

Hillojen poiminta on Utsjoella kiivaimmillaan. Hilloja on kuulemma myös sellaisissa paikoissa, joissa on harvemmin. Hillat ovat hyvän makuisia ja näköisiä, ei ole kuulut moitteita. Ei ole vielä kuulunut, että “hillakarhuja” olisi liikkeellä. Se jo osoittaa, että hilloja on hyvin. Mustikoita odotetaan seuraavaksi, niitäkin kuulemma näyttää tulevan. Sienetkin ovat aikaisessa ja niitäkin hyvin. Onhan kesä ollut lämmin ja sopivan kostea. Syksyllä on poroerotuksissa saatavilla hyväpintaisia poroja.

Viimeviikolla oli mieluisa yllätystapaaminen. Pitkäaikainen ystävä vuosikymmenten takaa teki yllätyskäynnin luonani. Marjakeisari Kari Jansa vieraili ja antoi kirjan, joka on oma kertomus elämästään ja urastaan. Olemme muistelleet vaimon kanssa niitä vuosia, kun Jansa ilmestyi Utsjoelle ja kävi usein postissa. Valitettavasti nyt oli tilanne, että en voinut kutsua miestä sisälle, olisi ollut mieluista keskustella hänen kanssaan pitempään. Olen tutustunut alustavasti kirjaan ja todennut sen erinomaisen mielenkiintoiseksi ja paljon tietoja antavaksi ja valaisevaksi ansiokkaan yrittäjän elämästä. Kiitos vielä kirjasta ja tapaamisesta!

Toivotan kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka