Viikko 03

Vaihtelevissa säissä olemme viimeiset 2 viikkoa saaneet viettää. Lämpötila on ollut plussalla kuutena päivänä, lämpimillään +6,3 astetta keskiviikkona 12.1. Pakkanen on ollut pääasiassa sopivissa -20 asteen lämpimällä puolella. Joitakin -20 asteen kylmemmällä puolella olevia päiväkin on ollut. Kylmin päivä oli maanantai 10.1. -28,2 astetta. Lunta on välillä sadellut, eniten torstaina ja perjantaina 20 – 21.1. Lumisade alkoi torstaina alkuillasta, satoi yöllä ja vielä perjantaina aamupäivällä. Lunta kertyi kaikkiaan 15 – 20 sm, tuli navakan tuulen mukana ja kinosti. Lumen syvyyttä en ole mitannut, mutta näyttää siltä, että sitä on yli 50 sm. Aurinko ei ole vielä päässyt paistamaan meidän seudulla, edes Norjan tuntureille. Pilviä on ollut etelän taivaalla esteenä.

Norjalaisten porot ovat pysyneet omalla puolella. Hirviä on alkanut vaeltamaan Kevon vuomaan. Kaavan seudulla saattaa olla Tenojoen yli edestakaisin vaeltavia hirviä. Eivät pääse vasojen kanssa yli esteaidan tai eivät satu auki jääneen veräjän kohdalle. Lintulaudalla käy entisenlainen hyörinä, punatulkkuja on alkanut vierailemaan muiden lisäksi.

Historiallisiksi mainostetut aluevaalit on sitten käyty huonolla äänestysinnolla. Syytä äänestyksen alhaisuuteen tutkijat saavat alkaa tutkimaan, joten antaa heidän tehdä työtään. Utsjokelaiset tekivät sellaisen tempun, että Suomessa ei taida löytyä toista meidän koko luokkaa olevaa kuntaa. Äänestäjäin lukumäärään pohjautuvaa, vajaat 1000 äänioikeutettua. Saimme 2 valtuutettua aluevaltuustoon! Äänestäjät ymmärsivät keskittää äänensä eläkkeelle jäävälle kunnanjohtajalle. Toinen pääsi muiden kuntien alueelta tulleiden äänien johdosta.

Meitä sitten auttoivat inarilaiset, sieltä saivat molemmat aluevaltuustoon päässeet naiset ääniä. Aina on ollut pientä kismaa inarilaisten kanssa, utsjokelaiset ovat moittineet, että inarilaiset eivät oikein meistä tykkää. Pitävät meitä toisen luokan kansalaisina. Nyt ainakin pitivät, sillä siellä taisi yli 200 antaa äänensä meidän valituille ehdokkaille. Saivat molemmat valitut ääniä muistakin Lapin kunnista. On eduksi, että ehdokkaat ovat tunnettuja muissakin kunnissa. Jos pienessä kunnassa halutaan oma valtuutettu aluevaltuustoon, on äänestyskäyttäytymistä muutettava. On unohdettava puolue ja keskityttävä äänestämään parhaaksi havaittua henkilöä, korkeintaan kahta.

Oma valtuutettu aluevaltuustossa on mielestäni hyvä olla. Aikanaan alkaa säästöjen etsiminen, kun kuluja pitää alkaa karsimaan. Valtuutettujen pitäisi toimia ja hoitaa koko hyvinvointialueen asioita. Mutta ihmisellä tahtoo se oman kontinsuu olla lähempänä kuin yhteisen kontinsuu. Tässä minun mielipiteeni näistä vaaleista. Olen niihin tyytyväinen ja kiitollinen. Toisia aluevaaleja en todennäköisesti ole katsomassa, en ainakaan kirjoittamassa.

Toivotan kaikille hyvää, viruksista vapaata vointia ja talven jatkoa lämpimin terveisin Posti – Pekka