Viiko 49, v. 2021

Viime viikko oli jokseenkin normaali talviviikko. Öisin lämpötila laski, varsinkin alkuviikosta -20 asteen kylmemmälle puolelle. Tiistai- ja torstaiyö olivat kylmimpiä -28,3 astetta ja 29,6 astetta. Päivälämpötilat olivat lämpimillään alkuviikosta -12,7 ja -16,7 asteen välillä. Keskiviikko oli viikon kylmin päivä, lämpimillään -27,8 astetta ja kylmimmillään -29,7 astetta. Perjantaina ja sunnuntaina lämpötila oli päivällä lämpimillään -6,5 ja -3 astetta. Perjantaina ja sunnuntaina satoi hieman lunta. Päivänvalo on lyhyt ja aika hämärä, pilvisenä päivänä ja varsinkin, jos sataa lunta, ei ehdi päivänvaloa huomaamaankaan. Nopeasti pari tuntinen livahtaa. Talvipäivänseisaus on jo ensiviikolla ja päivät alkavat pitenemään.

Norjan poromiehillä pääsi iso porotokka hajoamaan. Puhutaan, että satoja poroja tuli Suomen puolen jäkälämaille. Kyllä niitä juosta vilisteli meidänkin kohdalla rantaa pitkin menivät alaspäin. Kyllä norjalaisia poromiehiä on ollut moottorikelkkoineen niitä ajamassa takaisin omalle puolelle. Hyvin paljon on vielä tällä puolen. Jorma kertoi, että Ylitalon kuolpunassa ei löydy eheää lumenpintaa. Kuolpunassa oli hyvä jäkälikkö, niin siihen jäivät syömään.

Norja kiristi taas rajaliikennettä, pitää olla valmis 24 tunnin kuluttua rajan ylitettyään korontestiin. Lisäksi pitää olla rokotustodistus tai todistus koronan jo sairastamisesta. Kun käyt vain rajan läheisessä kaupassa, niin ei siinä kulu 24 tuntia. Seija varautui näihin kaikkiin ja lähti käymään Vesisaaressa. Norjan puolella ei ollut minkäänlaista tarkastusta. Sai käydä Vesisaaressa eikä missään ollut tarkastusta. Raja vuoti! Joillakin norjalaisella oli olut kasvomaski kasvoilla. Norjassahan koronan muunnos leviää kulovalkean nopeudella. Nähtäväksi jää milloin se tulee Utsjoellekin.

Hiljalleen ja levollisin mielin laskeudumme Jouluun ja se on kahden viikon päästä jo takanapäin. Tänään leivoimme Liisan kanssa karjalanpiirakat 83 kpl. Puuro loppui kesken, olisin mankeloinut enempikin pohjia jos olisi ollut riisipuuroa. Huomenna Liisa leipoo leipää (limppuja) ja ensiviikolla pullaa. Tortut ja piparkakut ovat Seijan vastuulla, tortut jo leipoi lauantaina. Poronpaistin paistaminen on sitten minun vastuulla. Jorma on asentanut jouluvaloja, kun sää lauhtui. Joulumäntykin on hänen vastuullaan. Kun tehtävät on jaettu, niin jokainen tuntee tehneessä jouluvalmisteluja.

Toivon kaikille hyvää ja viruksista vapaata joulun aikaa terveisin Posti-Pekka