Viikko 48

Viime viikko oli jokseenkin normaali talviviikko. Leudoimmat päivät olivat keskiviikko ja torstai. Keskiviikkona lämpötila oli lämpimillään -2,5 astetta ja kylmimmillään 16,1 astetta. Torstaina vastaavat lämpötilat olivat -2,7 astetta ja -10 astetta. Molemmat päivät olivat pilvisiä ja keskiviikkona illalla satoi sen verran lunta, että torstaina aamupäivällä suoritin päiväkävelyni lumikolan kanssa. Muina viikonpäivinä lämpötilat vaihtelivat, lämpimimmän -13,1 ja kylmimmän -27,9 asteen välillä. Kylmin yö oli maanantaiyö, jolloin lämpötila laski -28,3 asteeseen. Kevolla oli monta astetta kylmempää kuin meillä.

Tämä Itsenäisyyspäivä oli 66 Itsenäisyyspäiväni Utsjoella. Itsenäisyyspäivä 1955 oli ankea ja vaiherikas. Lumikiitäjä tuli ensimmäisellä matkallaan sinä talvena 5.12 Outakoskelta päivämutkin Utsjoelle. Noin 1 km ennen postia lumikiitäjän moottori meni rikki. Kuljettaja Eino Teensuo soitti Ivalon postiautokorjaamolle moottorin rikkoontumisesta. Rovaniemen Postiautovarikolta lähtivät Itsenäisyyspäivän aamulla tuomaan uutta moottoria rikkoontuneen tilalle. Koska Utsjoelle ei päässyt ilman lumikiitäjää, ottivat lumikiitäjänkin mukaan.

Kuljettaja Eino Teensuo jäi minun luokse odottamaan korjausporukkaa. Minulla oli antaa hänelle patja, jonka päällä hän saattoi lepäillä ja nukkua yöt. Minulla ei ollut paljoa ruokaa tarjota Einolle, kahvia kyllä pystyin hänelle tarjoamaan. Eino kävi ostamassa itselleen ruokaa Inarin Osuuskaupan myymälästä. Itsenäisyyspäivä kului keskustellen, välillä syöden ja makoillen.

Korjausporukka saapui myöhään Itsenäisyyspäivän illalla. Porukalla oli omat eväät mukana, mutta kahvia heille keittelin. Syönnin ja kahvittelun jälkeen lähtivät töihin vaihtamaan moottoria rikkoontuneen tilalle. Lämpömittarissa lukema alkoi lähennellä -30 astetta. Jäimme Einon kanssa nukkumaan. Aamulla aikaisten Porukka pörähti kahdella lumikiitäjällä postin eteen. Taas alkoi kahvin keitto priimuksella ja miehet saivat lämmitellä syönnin aikana. Oli heillä hiilipalju, jossa oli hiilet hehkuttamassa lämpöä, jotta saivat välillä lämmitellä. Olivat keitelleet kahviakin. Yöllä lämpötila laski -30 asteeseen, joten ei siinä vaihtotyössä hiki tullut.

Syönnin jälkeen porukka lähti kahdella lumikiitäjällä ajamaan Rovisuvantoon, jossa oli Outakosken posti ja lumikiitäjän lähtöpaikka. Sellainen oli ensimmäinen Itsenäisyyspäiväni Utsjoella.

Toivon kaikille hyvää Itsenäisyyspäivän iltaa ja viruksista varjeltumista terveisin Posti-Pekka