Viikko 45

Vaihtelevaa lämpötiloiltaan on meidän alkutalvi. Viime viikolla lämpötila pysyi vuorokausittain pakkasen puolella. Kylmin päivä oli tiistai, jolloin lämpötila laski -18,2 asteeseen. Lämpimin päivä oli keskiviikko, jolloin lämpötila oli kylmimmillään -6,3 astetta. Päivät ovat olleet yleensä pilvisiä, pilvisyys on kyllä rakoillut päivällä sen verran, että aurinko on päässyt paistamaan Norjan tuntureille. Meidän kohdalla aurinko ei enää paista muualle kuin Norjan tuntureille. Kaamoksen alku lähestyy ja alkaa ensiviikolla. Luntakin on sadellut sen verran, että päiväkävelyjä olen saanut tehdä lumikolan kanssa. Sunnuntaina aamuyöllä satoi 10 sm ja aamupäivällä vielä lisää 2-3 sm. Silloin piti ottaa jo lumilinko avuksi. Seija oli käymässä ja hänen piti päästä pihasta pois lähtiessään Ivaloon.

Tenojoki virtaa vielä sulana täällä Yläkönkään alapuolella. Ylä-Tenolla joki on suurimmaksi osaksi jäässä. Suppoa virtaa vaihtelevia määriä, johtuen pakkaslukemista ja lumisateista. Noin 60 vuotta sitten Teno jäätyi Onnelan suvannon kohdalta marraskuussa ja päästiin jäätietä yli itsenäisyyspäivänä ostoksille Vesisaareen.

Lintulaidallamme on vilkasta, tiaisten lisäksi on punatulkkuja ja sitten ne isot rohmuajat närhet. Niitä on kolmekin yhtä aikaa ja silloin pienemmät joutuvat väistymään. Ulkona ollessani, närhet kyllä pysyvät pois, kun menen vähän ulommaksi, niin heti tulevat takaisin. Laitan niille vähän ulommaksi poron vatsalihaa, niin saavat sitä nokkia. Vatsalihassa on vähän lihaa ja jonkin verran rasvaa. Ei ole oikein ihmiselle houkuttelevaa osaa porosta. Auringonkukansiemeniä menee 3 litraa päivässä.

Hirviä ei ole meidän maisemissa näkynyt. Pyysivätkö norjalaiset ne niin tarkoin vai onko Tenon rantajää tilanne nyt sellainen, että eivät lähde ylittämään jokea. Norjalaisilla oli neljän kilometrin matkalla 2 leiriä syyskuussa, päivystivät ja ampuivat hirviä.

Maailman vaivaksi annettu koronavirus ei ala hellittämään. Aina, kun luullaan sen hellittävän ja löysätään rajoituksia, niin nousee uusi muunnos esille entistä herkemmin leviävänä. Täälläkin Norjan puolella, noin100 km päässä Karasjoella putkahti yks kaks tartuntaryöppy. Nyt kuulemma alkaa hellittämään, eilen yksi uusi tartunta oli todettu. Varuillaan saa olla, sitä, kun ei tiedä missä puussa piru istuu. Sellainen yksi sanonta on jäänyt mieleen..

09.11. saimme kolmannen koronarokotuspiikin, samalla kertaa saimme kausi-influenssa rokotuksen. Minulla oli molemmat pistokohdat vähän arat painamiselle yhden vrk. Mitään muuta ei ilmennyt minulla. Liisa nukkui ensimmäisen yön huonosti ja vähän nuurui seuraavan päivän. Hänellä ei ole mitään lääkitystä, niin on herkempi noille rokotuksille. Yhden kalkkitabletin ottaa päivässä luuston haurastumista vastaan.

Kaksi vanhaa merkkiä säissä näyttää pitävän paikkansa. Nimittäin liukkaat kelit pyhäinpäivän ja Liisan päivien aikaan. Joten aivan oikeaa rataa säät niiden kohdalla kulkevat.

Hyvää vointia ja kaikista viruksista vapaata talven alkua terveisin Posti – Pekka