Kulunut syksy

Vanhat säämerkit pitivät kuluneena syksynä osittain paikkansa. Jos ennen Mikkeliä ei ole mikkelin talvea, eli ei ole pakkasia ja eikä sada lunta, mutta kylmää ja sataa lunta vasta Mikkelin jälkeen, niin talvi voi tulla kertaheitolla. Niin kävi tänä syksynä, mutta pyhäinpäivän suvi olikin normaalia voimakkaampi ja sulatti lumet. Nyt on sitten uusi yritys meneillään. Viikonloppuna ja vielä tänään satoi lunta yhteensä noin 10 sm. Pakkasia on luvattu ainakin tälle viikolle ja vielä ensiviikollakin olisi lämpötila pakkasen puolella. Joten eiköhän tässä ole jo talvi meneillään.

On sadellut vettä, räntää ja lunta. Sateiden johdosta vesi Tenossa on noussut ja aiheuttanut jäiden menoa. Todennäköisesti Yläkönkään alus oli jäätynyt ja se murtui ja jäitä meni viime viikolla. Viime kuussa olleiden pakkasten johdota rantajäitä muodostui paikoitellen aika leveästi. Todennäköisesti myös niitä on lähtenyt liikkeelle. Jos joki jäätyy veden ollessa näin korkealla, niin keväällä jäät eivät lähde vähällä vedellä. Nykyvuosina Tenon jäät ovat olleet heikot ja sulaneet melkein paikoilleen, ovat menneet jonkinlaisena sohjona.

Tänään tehdessäni lumitöitä ja levähtäessäni portailla, näin kotkan liitelevän tunturin puolella. Oli niin korkealla, että en voinut tunnistaa oli maakotka vai merikotka. Merikotkia on ollut liikkeellä noiden rysänlohien johdosta. Utsjoen päälläkin oli tänään lentänyt merikotka ja vielä lähellä joen pintaa.

Lintulaudallemme on kiusaksi saapunut useita närhiä, kolmekin on ollut yhtä aikaa syömässä. Viime viikolla repivät isoimman poronkuupussin hajalle ja vei kuunpalat. Ovat onneksi aika arkoja lintuja, lähtevät, kun avaa ulko-oven. Olen kyllä karjaissut perään, jotta huomaisivat, että eivät ole toivottuja. Istuvat syöttökaukalon äärelle ja nokkivat auringonkukansiemeniä suurella mielihalulla. Ovat rauhoitettuja, joten niihin ei voi kohdistaa väkivaltaa. Harmittaa, kun tiaiset ja punatulkut joutuvat alakynteen. 3 litraa päivässä menee noita siemeniä, joten monta säkillistä kuluu talven aikana. Jonkinlainen pelotin pitänee keksiä.

Korona, tuo koko maailmaa vaivaava virus on lähestymässä Utsjokeakin. Karasjoella on todettu useita tartunnan saaneita ja vielä enempi altistuneita. Onkohan siellä ollut joku tapahtuma, kun rajuna lähti liikkeelle. Tartunnan saaneissa on myös rokotettuja, sitä olivatko saaneet 2 rokotetta, ei sanottu. Kyllä rokotteesta kieltäytyneet, saisivat miettiä kieltäytymisen syyt tarkoin uudelleen. Jos ottaa kieltäytymisen syyksi omantunnon, silloin on kieltäydyttävä lääkkeistä ja kaikista terveyspalveluista, jotta olisi johdonmukainen kieltäytymisessä. Raamatusta ei löydy syytä kieltäytymiseen. Ainakaan minä en ole löytänyt. Jumala on antanut ihmiselle ymmärryksen ja sitä pitäisi osata käyttää tässäkin tilanteessa. Rokote on ennalta ehkäisevä lääke.

Joka tapauksessa toivon kaikille hyvää ja viruksista vapaata vointia terveisin Posti -Pekka