Telkkien seuranta

Kesämme on suurin piirtein puolivälissä, kun elämme heinäkuun 14 päivää. Edellisestä kirjoituksestani on kulunut lähes 2 kuukautta. Olemme kaikkia saaneet nauttia lämpimästä, osittain kuumasta kesästä. Teidän ei ole tarvinnut vaivautua lukemaan kirjoituksiani, eikä minun kirjoittamaan niitä. Joten on tasapeli siinä asiassa.

Nyt ajattelin kirjoittaa telkkien elämästä meidän rannassa ja pöntöissä. Varsinaisesti telkille olen tehnyt aikoinaan kolme pönttöä, jotka kaikki ovat nähtävillä olohuoneemme ikkunasta. Yhdessä pöntössä oli muutamia vuosia sitten kamera ja sen näyttöpääte olohuoneessa pöydällä. Sen avulla saimme tutustua telkkien käyttäytymiseen muninnasta hautomiseen ja poikasten jokeen vientiin. Kiinalainen näyttöpääte sippasi eikä uutta ole tullut hankittua.

Tämän vuoden keväällä, kun rantaan tuli isompi sula, ilmestyi ensimmäinen telkkäpari siihen. Vähitellen sulan isonnuttua ja jäiden lähdettyä, telkkien lukumäärä kasvoi. Ikkunasta oli mukava seurata niiden uiskentelua ja kisailua. Urokset kilpailivat naaraista ja siinä syntyi kiivaitakin takaa-ajoja. Lopuksi rantavedessä oli 5 naarasta ja uroksia oli ainakin yksi enempi.

Kun oli 5 naarastelkkää ja 3 pönttöä, niin siinähän kävi pöntöt vähäksi. Samaan pönttöön kävi sitten munimassa useampi naaras ja munia tuli niin paljon, että kukaan ei alkanut hautomaan. Minä aloin sitten pönttöjen hoitajaksi, niin kuin aikaisempinakin vuosina. Poistin munia pöntöistä, jätin niihin 8-9 munaa, jotta ensimmäisenä muninut alkaisi hautomaan. Lähinnä taloa sijaitseva pönttö näyttää vuodesta toiseen olevan halutuin.

Kun telkkä saa munittua 8-9 munaa, se alkaa hautomaan ja peittää munat itsestään nyppimällä untuvalla. Telkkä, jolla on tarve saada munittua, munii sitten untuvien päälle ja lentää tiehensä. Poistin pöntöistä 23 munaa ennen hautomista ja hautomisen alkuvaiheessa. Keskimmäisessä ja lähinnä rantaa sijaitsevassa pöntössä, munat aina vain lisääntyivät. Kyllästyin niiden poistamiseen ja olin tyytyväinen, kun kahdessa pöntössä haudonta sujui hyvin.

Heinäkuun alkupäivinä, kun telkkiä ei enää ilmestynyt istumaan pönttöjen katoille. eikä muutenkaan uiskennellut rantavedessä. Lähdin tarkastamaan pönttöjä. Lähinnä taloa sijaitsevassa pöntössä oli hautominen onnistunut, kaikki munat olivat kuoriutuneet. Keskimmäisessä pöntössä oli 10 peittämätöntä munaa. Kolmannessa pöntössä oli 8 osittain peitettyä munaa. Kaikki munat olivat kylmiä, joten niitä ei oltu enää hautomassa.

Mikä oli syynä, että 8 munaa sisältävässä pöntössä haudonta oli keskeytynyt. Haudonnan loppuaikoina aloin jo arvailemaan, että jotain on vialla. Näiden kahden aika lähekkäin olevan pöntön katolla istuvan tai makaili kaksikin naarastelkkää vierekkäin. Häiritsikö näiden ylimääräisten telkkien katolla istuminen hautomista niin, että hautominen keskeytyi? Näin on käynyt aikaisempinakin kesinä.

Vuosia sitten, kun pöllöjä oli paljon, Jorma teki pöllölle pöntön, jonka sijoitti isoon koivuun korkealle. Koivu on kauempana rannasta eikä näy sisällemme. Jorma oli tänä keväänä nähnyt telkän menevän pönttöön. Olin kastelemassa kukkapenkkiä pöntön läheisyydessä. Kuulin pöntöstä kolinaa, kun telkkä käänteli munia, joten siellä oli haudonta käynnissä. Näin myöhemmin, kun telkkä meni pönttöön ja pöntön suuaukon reunoissa oli untuvaa. Nyt pitäisi Jorma mennä jatkotikkailla katsomaan, mikä on tilanne. Onko munat kuoriutuneet ja haudonta onnistunut? Samalla saisi laskea pönttöä alemmaksi. Pöllöjä ei ole meidän maisemissa, eikä ole myyriä eikä sopuleita. Myyristä on täydellinen kato, en ole tänä vuonna nähnyt yhtään myyrää. Lintujen syöttöpaikalla ei talvella näkynyt yhtään myyrää eikä jälkiä.

Tänä vuonna muita vesilintuja on ollut hyvin vähän liikkeellä rannallamme. Vain muutaman kerran alkukesästä näkyi koskelo pari rannassamme. Jotain lajia hanhia ui alkukesästä lähellä rantaa myötävirtaan. Vauhti oli sen verran nopeaa, että tunnistamista ei ehtinyt suorittamaan. Joutsenia lensi useita kertoja ja uiskenteli ylempänä ja alempana virrassa. Joutsenia voimme ehkä vielä nähdä syysmuuton aikoihin, kun poikasten kanssa laskeutuvat muuttomatkalla Tenoon levähtämään ja ruokailemaan.

Toivon kaikille hyvää ja kaikista viruksista vapaata kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka