Viikot 8 – 9

Edellisestä kirjoituksestani on kulunut jo 2 viikkoa, joten ei ole mielekästä kirjoittaa tuon ajan säistä kovin tarkasti. Sellainen havainto on, että tämän vuoden puolella täydenkuun aikaan sää on lauhtunut ja mustankuun aikaan on pakkanen kiristynyt. 27.02. oli täysikuu ja silloin päivälämpötila kävi +1 asteessa. Päivälämpötilat olivat usean vuorokauden ajan vain muutaman asteen miinuksella. Yhtenä yönä jopa plussalla +0,3 astetta. Mustakuu on tällä viikolla lauantaina ja koko viikosta on luvattu kylmää. Tänä aamuna 09.03. oli jo -30,5 astetta.

Lunta on sadellut ja ulkoilu on mennyt usein lumikolan työntämiseksi ja lumilinkoakin olen tarvinnut useita kertoja. Seija oli viime viikon lopun täällä. Hän kävi perjantaina hiihtämässä, silloin aurinko vähän paistoi ja hän näki Jorma ajaman jäljen. Lauantaiyönä ja aamupäivän satoi lunta, hän lähti iltapäivällä hiihtämään. Olikin varjokatosää, eli kaikki oli vain valkoista, edellisen päivän latu näkyi paikoitellen. Eksyi jäljeltä ja huomasi siitä, että nyt sukset uppoavat syvemmälle pehmeässä lumessa. Sunnuntaina iltapäivällä aurinko paistoi ajoittain ja ladulle ei ollut satanut lunta. Oli hyvä latu ja keli hiihtää.

Yhdet hirven ja ketun jäljet olivat ilmestyneet yön aikana Kaavan yläpuolelle jäälle. Kovin on ollut hiljaista luonnossa, lintujen syöttöpaikalla on vilskettä. Tiaisia on niin paljon, että niitä ei ehdi lukemaan. Punatulkkuja on ollut kolmekin paria eli 6 yhtä aikaa. Urpiaisparvi käy ajoittain, päivittäin on ainakin yksi urpiainen säännöllisesti. Kaikkien pikkuystävien syöntitapoja on mukava seurata. Samoin niiden liikkumista hangella ja kovalla lumella. Kuukkelia, närhiä ja oravaa ei ole vielä näkynyt.

11.04.1985 alkanut hiihtovaelluksemme jatkui 12.04 seuraavasti. Huonosti nukutun yön jälkeen nousimme myöhään, niin myös 5 miestä, jotka olivat kämpällä sinne saapuessamme, nukkuivat pitkään. Söimme voileipää teen ja kaakaon kanssa. Syönnin jälkeen laitoin kahvivettä kiehumaan. Silloin saapui Kevolta moottorikelkoilla 8 miestä. Neljä miestä oli Kevon Tutkimuslaitoksen henkilökuntaa. Heillä oli vieraana Englannin suurlähettiläs seurueineen. Sain kahvin keitettyä ja tarjosin sitä tulijoille. Heillä oli lämpimät varusteet, kun olivat moottorikelkoilla liikkeellä. He joivat kahvin ulkona aurinkoisessa säässä.

Olimme jo päättäneet, että jäämme vielä toiseksi yöksi kämpälle, jos ei tule lisää porukkaa. Lähdimme klo 12.00 hiihtämään auringon paistaessa lämpimästi. Jouduimme välillä vähentämään vaatetta, hiihdin paitasillaan, avopäin ja avokäsin. Hiihdimme 12 km lenkin ja tulimme kämpälle takaisin klo 14.45. Keitin ruishiutalepuuroa, mustikkasoppaa ja kahvia. Lähdimme uudelleen hiihtämään ennen klo 16. Hiihdimme noin 8 km lenkin, kun palasimme kämpälle, saapuivat 5 miestä silloin hiihtolenkiltään.

Me lähdimme uudelle hiihtolenkille, hiihdimme samaa latua kuin aamullisella lenkillä. Nyt kyllä hiihdimme vain noin 6 km lenkin, arvelimme miesten ehtineet syödä. Klo oli 19 tienoilla, kun saavuimme uudelleen kämpälle. Keitin lihalientä, söimme voileipää sen kanssa tukevasti. Klo 22 tienoilla saapui Kuivilta 3 miestä moottorikelkoilla, tuttuja, yksi oli kummipoikamme, on vieläkin. Jonkin aikaa juteltuamme, lähtivät he ajamaan takaisin Kuiville. Klo 23 tienoilla aloimme kaikki nukkumaan.

13.04. nousivat 5 miestä yksitellen klo 7.00 – 8.00 välisenä aikana laittamaan aamupalaa ja pakkaamaan. He lähtivät klo 10 tienoilla hiihtämään maantielle Kevon Tutkimuslaitoksen kohdalle. Minä keitin alkujuomaksi kaakaota, jota joimme voileipien kanssa. siinä ohella keitin ruishiutalepuuron ja mustikkasoppaa. Söimme puuron sopan kanssa, jota jäi vielä termospulloon hiihtopäivää varten. Ahkiotekeleen jätimme kämpän laverin alle, myös osan raskaista tavaroista jätimme ahkioon. Vain tarpeelliset varusteet otimme kahteen rinkkaan.

Lähdimme klo 11.20 hiihtämään n. 15 km matkaa kuiville. Aurinko paistoi ohuen pilviharson läpi, toisinaan kirkkaammin ja toisinaan himmeämmin. Sää oli hyvä, samoin keli ja matka edistyi helposti, olimme Kuivin kämpällä klo 15 tienoilla. Kämppä oli vielä lämmin aamulla lähteneiden jäljiltä. Keitin heti kaakaota ja kahvin, söimme voileipää niiden kanssa. Kämpästä ei löytynyt sahaa eikä kirvestä. Kämpän puulaatikossa oli isoja puita, öitä varten. Löysin ulkoa rautakangen, sillä sain pienennettyä isoja laatikossa olleita puita.

Lähdimme vielä hiihtämään Outakoskelle päin, noin 7 km-kohdalta käännyimme takasin. Tälle päivälle tuli hiihtoa noin 28 km. Saavuimme kämpälle klo18.45, muita ei ollut hiihtomme aikana tullut. Keitin kanavihanneskeiton, sen kanssa söimme voileipää. Sitten oli jälkiruuan aika, paistoin räiskäleitä, niitä söimme norjalaisen vadelmahillon kanssa. Makean nälkäkin tuli tyydytettyä. Ilta-askareisiin kuuluu kartan tutkiminen ja päiväkirjan kirjoittaminen, muiden askareiden lisäksi. Saimme laskeutua kiitollisin mielin levolle kahdestaan klo 22.30. Mikä oli suuri nautinto. Näin olen päiväkirjaani kirjoittanut.

Loppuosa vaelluksestamme seuraavassa kirjoituksessa. Toivotan kaikille hyvää, turvallista ja koronaviruksista vapaata talven jatkoa terveisin Posti – Pekka

Paistunturit, joissa Kuivin kämppä sijaitsee.
Jollakin hiihtovaelluksella samoissa maisemissa otettu kuva.