Viikko 5

Kulunut viikko oli normaali talviviikko pakkasineen ja lumisateineen. Sää alkoi pakastumaan maanantaina, jolloin oli -22,2 astetta. Tiistaiyönä lämpötila laski jo -28 asteeseen ja vielä päivälläkin oli -24,8 astetta. Muina päivinä lämpötila oli -10 asteen kahtapuolen. Ulkoilu meni lumitöissä kolmena päivänä. Perjantaina tein lumitöitä lumilingolla, joka oli ensimmäinen kerta tälle talvelle. Lunta oli kahtena kolaamispäivänä noin 5 sm molempina päivänä.

Joinakin päivinä pilvisyys on vähän rakoillut ja aurinko on päässyt paistamaan Norjan tuntureille. On aurinko paistanut Suomen puolellekin Kaavan kohdalla. Tämän kuun viimeisellä viikolla 23 päivänä aurinko paistaa ensikerran tälle vuodelle meidän keittiön ikkunasta sisälle. Edellyttäen, että on selkeä sää. Niin on tämäkin talvi kääntymässä kevättä kohden. Päivät pitenevät jo toista tuntia viikossa.

Kyllä tuolla päivänvalolla on ihmeellinen vaikutus. Aamuisin keinovalot sammuttaa aika herkästi, vaikka sisällä on vielä vähän hämärää, niin sähkökatkaisijalle on asiaa. Iltapäivisin valojen sytyttämistä siirtää, jos satu olemaan tarkkuutta vaativaa työtä tekemässä. Kun ulkona on puhdasta uutta lunta, niin se heijastaa valoa sisällekin. Eiliseen puoleen päivään mennessä satoi ainakin 15 sm lunta. Se lumimäärä vaati lumilingon käyttöä. Meillä on nyt noin 40 sm lunta.

Koronarintamalla on kovasti liikennettä, valitettavasti on vähän heiluvaisia niin päätökset kuin tiedottamiset. Meille se ei ole tuottanut ongelmia, kun olemme kotiuskollisia. Saimme rokotuksesta ensimmäisen piikin 22.01. ja toinen piikki oli tarkoitus saada 11.01. Tänään saimme ilmoituksen, että THL:n kehotuksesta toinen piikki siirretään huhtikuulle. Rotuspiikkien väli on nyt 12 viikkoa.

Lintulaudallamme on vilskettä, 3 litraa auringonkukan siemeniä menee vajaassa 3 päivässä. Kolmannen päivän saan riittämään siten, että saavat noukkia sen päivän hangelta sinne nakkomia siemeniä. Punatulkut näyttävät hyvin viihtyvän hangella ja syövän siellä enimmäkseen. Tiaiset ovat enimmäkseen laudalla, jos säiliössä on siemeniä. Punatulkut ilmestyivät vasta tammikuussa ruokintapaikalle. Ne näyttävät yleensä oleva pareittain, uros ja naaras yhdessä, pareja on kyllä sitten useampia samalla kertaa.

Urpiaisia on käynyt muutamia kertoja, ne yleensä ovat parvena liikkeellä, mutta joskus ovat yksikseen. Ne eivät havaintojeni mukaan ota kokonaisia auringonkukan siemeniä. Juoksevat hangella puiden alla ja siellä nokkivat tiaisten tiputtamia siemen muruja. Viherpeippoja on myös ollut parvena, mutta harvoin. Närhi ja kuukkeli ovat loistaneet poissaolollaan. Tulevat myöhemmin keväällä. Harvoin vierailevaa oravaakaan ei ole näkynyt. Pihalla ulkoillessa seuraan pikkuystäviämme, kun istun kuistilla levähtäessäni.

Seija kävi lauantaina lumikenkäilmeässä jäällä ja polki sinne meille kävelypolun. Nyt polulla on jo lähes 20 sm lunta. Seija ei ollut nähnyt jäällä kuin yhdet ketun jäljet. Hirviä ei näkynyt eikä ylempänä (Kaavan seudulla) tuoreita hirvien jälkiä. Joten kovin on hiljaista vielä luonnossa.

Toivotan kaikille hyvää ja tervettä talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Kuva aikaisemmalta vuodelta, jossa viherpeipot ovat saaneet vieraiksi pulmusia, jotka saapuvat huhtikuussa.