Viikot 52 – 53

Viikot loppuvat ja vuosi 2020 päättyy huomenna. Viime viikko oli säiden osalta alkuviikosta lauhan puoleinen. Lämpötila oli lämpimillään maanantaista torstaihin -0,5 astetta ja kylmimmillään -17astetta keskiviikko yönä. Joulupäivänä sää alkoi kylmenemään ja laski -21,6 asteeseen joulupäivän aikana. Tapanin päivänä lämpötila laski -33,8 asteeseen. Lämpimilläänkin oli -27,8 astetta. Sunnuntaiyönä lämpötila laski meillä – 35,6 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -25,3 astetta. Joten varsin vilpoista oli 2 päivää perätysten.

Tällä viikolla maanantaista keskiviikkoon, on ollut lauhaa, -2,9 asteen ja -12,8 asteen välillä. Maanantaina satoi lunta noin 4 sm. Joten kahtena päivänä ulkoilu meni lumitöiden merkeissä. Pienet sulat, joita jäi Tenon jäätyessä, jäätyivät joulupakkasten aikana. Junttikarin Norjan puolelle jäi isompi pitkä sula ja se pienenee hyvin hitaasti, kun säät lauhtuivat.

Kevolla mitattiin tähän mennessä tämän talven kylmin lukema -41,1 astetta. Mittauspaikka oli Kevojärven rannassa. Itse Kevolle mäen päällä on monta astetta lämpimämpää. Kevon havaintoaseman alkuvuosina mittarit olivat vain mäen päällä asemarakennusten läheisyydessä. Silloin oli kylmätalvi ja pakkanen paukkui Kittilän Pokassa -50 asteen lukemissa. Kevon havaintoaseman hoitaja kävelin mittarin kanssa Kevojärven rantaan. Siellä mittariin tuli -50 asteen lukema. Meillä postissa oli elohopeamittari ja se jäätyi -48 lukeman tienoilla.

On niitä -40 asteen pakkasia ollut aikaisemminkin joulun aikaan. Siihen aikaan Urpo Kuusiniemi oli Suomen ylimmäinen pappi, eli Utsjoen kirkkoherra. Joulujumalanpalvelus oli ilmoitettu Utsjoen koulun tiloihin. Liisa lähti kävellen koululle jouluaamuna -40 asteen pakkasessa, matkaa 2 km. Kun hän pääsi koulun pihalle kaikki rakennukset olivat pimeänä ja koulun ovet lukossa. Liisa kiersi kävellen asuntolarakennusta ympäri, odottaessaan, että talonmies Matti tulee avaamaan oven. Yhteen asuntoon ilmestyi valot kävelyn aikana. Liisa oli jo niin kylmissään, että lähti kävelemän maantielle päin tarkoituksella päästä kotiin.

Karjalaisen Pentti toi ihmisiä joulujumalanpalvelukseen, silloin Liisa sanoi Pentille vie minut kotiin. Pentti toi todella kylmettyneen Liisan kotiin. Kun Pentin auto lähti koulun pihalta ja tuli maantielle, niin Kettumäen päällä oli tulossa auto. No Urpohan se sieltä oli tulossa, hänellä oli ollut vaikeuksia auton käynnistymisessä. Olihan se Mattikin löytynyt oven avaamaan ja sai jumalanpalveluksen toimitettua.

Kiitän kaikkia lukijoitani kuluneesta vuodesta ja toivotan kaikille turvallista ja siunausrikasta uutta vuotta 2021. Toivon, että varjeltuisitte korona- ja muiltakin viruksilta. Lämpimin terveisin Posti – Pekka