Viikko 47

Marraskuu alkaa loppumaan ja olen kirjoittanut vain yhden jutun blogiini. Yritän päästä normaaliin rytmiin ja kirjoittaa viikoittain vaikka lyhemmänkin kirjoituksen. Viikon 47 säät olivat lämpötilan osalta alkuviikosta plussan puolella ja loppuviikosta miinuksen puolella. Maanantaista keskiviikkoon oli lämpötila lämpimillään tiistaina +4,1 astetta ja kylmimmillään +0,7 astetta keskiviikkona. Torstaista sunnuntaihin oli lämpötila lämpimillään perjantaina +0,0 astetta ja kylmimmillään lauantaina -11,8 astetta.

Säät ovat olleet enimmäkseen pilvisiä, lauantai oli viikon selkein päivä, ohutta yläpilveä oli enimmäkseen. Alkuviikosta satoi vettä niin, että se sulatti viimeisetkin lumet maastosta. Pihaltamme sulatti tallaantuneesta lumesta syntyneet jäätikötkin. Torstaina illalla ja perjantaiyönä satoi sen verran lunta, että maa on valkoinen. Sunnuntai yön heikko lumisade ei juuri lumen syvyyttä lisännyt. Nyt lunta on vajaa 3 sm. Aurinko näkyi Utsjoen kirkonkylällä viimeisen kerran tälle vuodelle torstaina 19.11. Kun aikoinaan asuimme Postitalossa, niin yläkerran huoneeseen aurinko paistoi viimeisen kerran 19.11. Täällä Tenon varressa se vielä paistoi Norjan tuntureille 19 päivän jälkeenkin.

Varsinainen kaamos alkaa tällä viikolla, kun aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Jos se pari kuukautta kestävä kaamosaika kuluu yhtä nopeasti kuin tämän syksyn kuukaudet, niin ei kannata ainakaan etukäteen murehtia kaamosaikaa. Sehän on joka vuotuinen ilmiö ja kuuluu ajankiertoon. totuushan on se, että toiset tykkää siitä ja toiset eivät. Jokaisella on vapaus tykätä tai olla tykkäämättä.

Tenojoki virtaa vielä ilman jääpeitettä. Ylä-Tenolla on ollut jäätä jo useitta viikkoja, mutta nyt sieltäkin ovat jäät lähteneet. Paikoitelle jo kahteen kertaan tälle vuodelle. Meilläkin ehti tulla rantajäitä, mutta nyt nekin ovat joko sulaneet tai ylhäältä tulleiden jäiden johdosta lähteneet. Suppoa on ollut joessa pakkasilla runsaastikin, mutta lämpötilan ollessa plussan puolella, suppoa ei ole ollut.

Hirviä ei ole meidän seudulla näkynyt, vähän on kuulemma ollut koko syksyn ajan. Lintulaudallamme on kyllä riittänyt syöjiä, enimmäkseen hömötiaisia ja talitiaisia. Lapin tiaisia on hyvin vähän ja punatulkut yleensä puuttuvat syksyisin. Ne ilmestyvät vasta kevättalvella.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja koronaviruksesta vapaata elämää
Lämpimin terveisin Posti-Pekka

Jos olisi normaali syksy, niin Teno näyttäisi tällaiselta