Viikko 44

Nopeasti on syksy kulunut vaihtelevine säineen ja vajaan kahden kuukauden päästä siirrymme jo uudelle vuosiluvulle. Kun syksy meni niin, että ei ollut Mikkelin-talvea, luulin loppukuusta tulleiden pakkasten ja lumisateiden tuovan talven. Parhaillaankin sataa vettä ja lämpötila on +3 asteen yläpuolella. Vielä lupaavat plusasteita ja keskiviikkona olisi sitten pakkasta muutama aste. Poikkeuksellisia säät näyttävät olevan koko Suomessa. Etelä-Suomessa saatiin uusi lämpöennätys marraskuulle.

Poikkeuksellinen on ollut minunkin syksy, useita käyntejä Rovaniemellä. Viimeisin oli 22.10, jolloin oli pitkään odottamani operaatio LKS:n sydänpajalla. Pitkä oli kestoltaan myös itse operaatio. Olin yli 4 tuntia lääkäreiden käsittelyssä leikkauspöydällä. Kävimme erikoislääkäreiden kanssa levollisen keskustelun klo 8.30 alkaen. Siinä yhteydessä lääkärit vielä tutkivat sydämeni ultraäänikoneella. Siinä keskustelussa sovittiin, että tehdään ensin varjoainekuvaus. Kuvauksen jälkeen sovitaan miten jatketaan ja lopuksi tehdään aorttaläpän pallolaajennus.

Oulusta tullut erikoislääkäri sanoi, että aletaan sitten töihin. Kävelin leikkaussaliin ja nousin leikkauspöydälle. Useita sairaanhoitajia alkoi kytkemään minua piuhoihin ja puudutuspiikkejä laitettiin oikeaan ranteeseen ja molempiin nivusiin. Sanoin heille, eiväthän piuhat mene vain sekaisin. Lääkäritkin olivat tulleet jo pöydän viereen. Toinen sanoi, että ei ne ainakaan vielä ole menneet sekaisin. Lääkärit kertoivat, että mitä milloinkin tehdään. Kun varjoainekuvaus oli suoritettu, sanoi toinen lääkäri, että siellä on yksi sepelvaltimo pahasti tukossa. Sanoi vielä, että he uskovat sen avaamisen olevan hyödyllinen. Kysyi vielä, että avataanko? Sanoin, että avataan.

Se avaaminen olikin sitten kova operaatio, aikaa meni yli 3 tuntia ennen kuin suoni oli auki. Työhön piti käyttää porakonetta, paineilmapora alkoi ujeltamaan. Kysyin, että onko teillä terävät poranterät? Sanoivat olevan timanttiteriä millä porataan. Naislääkäri seurasi erilaisilla laitteilla miten poraaminen etenee. Hän antoi ohjeita ja mieslääkärit olivat välillä vähän erimieltä. Nainen sanoi, että hän on ollut aikaisemmin vastaavanlaisessa poraamistilanteessa ja tietää miten toimitaan. Sanoin välillä, että olisi mukava nähdä kuvaa, kun te siellä minun sydäntäni porailette. Ei ollut kuulemma mahdollista.

Käyttivät erilaisia vaijereita ja teriä, lisäksi eri kokoisia stenttiä ja palloja tarvittiin, että sepelvaltimon laajennus saatiin tehtyä. Lääkäri sanoi, että lopputulos on erinomainen. Jo operaation alussa lääkäri sanoi, että aorttaläpän laajennuksen yhteydessä tulee huonon olon hetki, tajukin saattaa mennä hetkeksi. Kun läpän laajennus oli siinä vaiheessa, että on käsillä kriittisin hetki. Lääkäri sanoi, nyt suoritetaan laajennus. Osasin varautua ja kohta alkoi silmissä hämärtämään ja tuli huono olo. Sitä kesti vain muutama sekunnin, enkä menettänyt tajuntaani. Lääkäri sanoi se onnistui hyvin. Hän suoritti vielä ultraäänitutkimuksen ja sanoi, että kaikki näyttää hyvältä, ei näy nestettä eikä komplikaatioon viittaavaa. Lääkärin toimenpidekertomuksessa on lueteltuna, mitä välineitä käytettiin ja mitä mihinkin asennettiin.

Työn lomassa lääkäri kysyi useita kertoja vointiani, sanoin voivani hyvin. Sanoin heille, että minun on hyvä maata tässä tuntematta mitään kipuja. Olen huolissani teidän jaksamisesta, kun seisten teette tärkeää työtä. Vakuuttivat, että he kyllä jaksavat. Piuhojen poistamisen yhteydessä sanoin heille, ei teillä taida joka päivä tällaista ukkoa olla käsiteltävänä. Sanoivat, olet ensimmäinen ja olet urhea mies. Sen jälkeen kiitin heitä kaikkia, toivotin heille edelleen viisautta, ymmärrystä ja voimia. Toivotin heille Taivaanisän siunausta, vastaus kuului, kiitos samoin myös sinulle.

Sen jälkeen minut siirrettiin potilastilaan, jossa kaksikin sairaanhoitajaa huolehti etteivät valtimot alkaneet vuotamaan. Pyysin yhden hoitajista valitsemaan kännykästäni kotinumeron ja painamaan soita nappia. Soitin Liisalle ja kerroin, että kaikki on hyvin. En saanut päätäni nostaa ennen klo 19.00, siihen saakka oli totaalinen liikkumattomuus voimassa.

Miksi kirjoitin tämän kaikkien luettavaksi. Sydänpajalla tehdään hoitotoimenpiteitä ihmisen tärkeimmässä elimessä. Sain tuntea ja kokea tämän minulle suoritetun hoitotoimenpiteen turvallisin mielin ja henkilökunnan erikoisen lämmön työssään. Minulla oli esirukoilijoita ja sain turvallisin mielin jättäytyä Taivaanisän käsiin.

Toivon kaikille hyvää vointia ja koronasta vapaata elämää Terveisin Posti-Pekka