Viikko 26

Kulunut viikko oli aivan tavanemomainen kesäinen viikko. Lämpötilat olivat päivisin +11 asteen ja +19,6 asteen välillä. Yölämpötilat olivat viileän puoleisia +5,3 ja +8,6 asteen välillä, lukuun ottamatta perjantaiyötä, jolloin oli +11 astetta. Aamut olivat enimmäkseen pilvisiä, mutta pilvisyys alkoi usein nopeasti rakoilemaan ja päivät olivat melkein selkeitä tai selkeitä. Oli pilvisiäkin päiviä, mutta illalla alkoi selkenemään ja yöt olivat selkeitä. Sellaisen havainnon tein, että pilvisen päivän jälkeen aurinko alkaa illalla paistamaan ja on hopean värinen.

Vuosikymmenten aikana olen todennut, että molemmat ovat viileän kesän merkkejä. Säät eivät lämpene ennen kuin aurinko muuttuu väriltään kullankeltaiseksi. Sellaiseksi kuin se on lämpimänä kesäpäivänä. Kyllä aurinko oli eilen illalla niin kuin kirkas kuu talvipakkasella. Niinpä yöllä oli vain +1,3 astetta lämmintä ja oli satanut räntää, melkein lunta. Siitä todisteena on aamulla klo 6.00 ottamani kuva veneistä alapihallamme, ovat lumisia.

Ei tämä kylmäsää tähän aikaan kesästä ole ainoa harvinaisuus. Muistan kesän jolloin Seija lähti viemään Riitta-siskoaan Ivalon lentokentälle Juhannuksen jälkeen. Petsikolla oli satanut lunta ja tiellä oli kinoksia, joiden yli pääsivät kuplavolkkarilla kovalla vauhdilla. Volkkari liukui vauhdilla kinosten yli. Alkuvuosinani olin soutamassa lohta Utsjoen kosken alla, oli heinäkuun 5 päivän yö. Silloin satoi lunta niin, että maa oli valkoinen ja veneessä oli vaikea liikkua, kun teljot olivat lumiset. Olisin lähtenyt pois, mutta veneessä oli esimieheni postitarkastaja Miettinen. Häntä piti soutaa aamuun saakka, hän käytti asemaansa väärin.

Minulla oli tarkoitus aloittaa kertomus ensimmäisestä Haltin kesävaelluksesta. Tuli yllättäviä askarteluita väliin, enkä ehtinyt lukemaan matkakertomustani matkasta. Monitoimitulostin heitti myös tulostamasta, enkä yrityksistä huolimatta saanut sitä toimimaan. Onhan tuo jo yli 20 vuotta vanha. Tilasin eilen uuden ja torstaina lupasivat olevan perillä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja viruksista vapaata kesälämpöä terveisin Posti-Pekka

Ikkunan läpi kuvattu, maassa oli lunta vielä klo 11.00 vaikka satoi vettä.
Rastikaisa 1063 m korkea Norjan tunturi