Viikko 25

Mitenkähän kulunutta viikkoa 25 kuvailisi säiden osalta. Taitaa parhaiden osua kohdalle, kun kirjoitan, että viikko oli normaali Utsjoen juhannusviikko. Sillä yleensä juhannusviikko on meillä viileä, jos ei suorastaan kylmä. Öisin lämpötila oli +3,4 ja +7,3 asteen välillä. Poikkeuksen teki maanantaiyö, jolloin lämpötila oli +9,3 astetta. Päivisin lämpötilat olivat +11,3 ja +18,7 asteen välillä. Poikkeuksen teki eilinen sunnuntai, jolloin lämpötila nousi +22,6 asteeseen. Perjantai, juhannusaatto oli se kylmä päivä, vain +10,7 astetta lämpimillään, kun aurinko pääsi hetken lämmittämään. Aurinkoisia päiviä olivat keskiviikko, torstai, Juhannuspäivä ja eilinen sunnuntai. Kun tuuli puhaltelee luoteen ja pohjoisen suunnalta, niin säät pysyy viileänä vaikka aurinko paistaisikin.

Tenossa vesi laskee, on silti vielä tulvassa, jota lisää Norjan puolen Rasticaisojen lumen sulamisvedet. Vesi alkaa nousemaan illalla ja kääntyy laskuun aamulla. Öisin on tuntureilla kylmää, niin sulaminen hidastuu. Vesi on joessa roskaista ja harmaata Norjan rannan läheisyydessä Levajoen suun alapuolelta aika pitkälle myötävirtaan.

Luonto heräilee hiljalleen, tuomessa alkavat kukat aukeilemaan. Pihlajassa ei ole vielä edes nuppuja. Luonnonkukat kukkivat, ainakin varhaisimmat lajit. Kullerot ovat nupuillaan, ruohokanukka ja muut tienvarsikukat kukkivat. Meidän pihalla kävi kato Lapinunikon ja Akillean kohdalla. Molempia on kasvanut ja kukkinut pihallamme useassa paikassa. Nyt on noussut ja alkanut kukkimaan vain muutama. Istutettavat kukat on Liisalla vielä kasvamassa taimina kasvihuoneessa. Kukkivat sitten loppukesän puolella. Marjat kukkivat runsaasti, mutta se ei vielä lupaa mitään hyvää ja varmaa marjasatoa. Sen verran on kuitenkin lämmintä ollut, että pölyttäjiä on liikkeellä.

Juhannusaattona oli sopevan viileä päivä käyttää matkustamiseen. Lähdimmekin käymään Norjassa, täydentämään ruokatavaroita määrätyiltä osin. Norjassa emme nähneet kasvomaskeja missään. Tanan kaupoissa oli käsidesinfiointi ainetta oven lähellä käyttämiseen kehottavine kyltteineen. Hedelmien kohdalla on taas yksi niitä kummallisia tuontikieltoja. Samalla lailla pakattuja ranskalaisia omenoita on Suomen kaupoissa (ei Utsjoella) ja Norjan kaupoissa. Mutta niitä ei saa tuoda itse maahan.

Ajelimme vielä Tanasta eteenpäin ja pysähdyimme Tanaelvan törmälle juomaan omia kahveja. Silloin vyöryi mereltä tummia ja vettä hieman tihuttavia pilviä mantereelle päin. Läheltä löytyi vanhan maalaistalon kasvihuone. Kyllä oli runsaasi erilaisia kukantaimia myynnissä, mutta ne taas olivat tuontikiellon alaisia kasveja. Mukava niitä oli ihailla. Sitten tapahtui Seijalle ihastus, kun esille tuli suloisen näköinen karitsa. Kyllä me Liisan kanssa myös ihastuimme. Ihastuminen oli niin voimakas, että mukaanhan se piti ottaa. Laitan siitä kuvan kirjoituksen alle.

Oli eilen kesän pisin päivä ja niin ollaan menossa loppukesää kohden. No meillähän kesä oikeasti alkaa vasta Juhannukselta. Joten emme ala vielä suremaan kesän loppumista. Ne ovat hellepäivät vielä edessäpäin.

Hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Tässä suloinen karitsamme pihanurmikolla
Vielä tunniostamaton vesilintu rannassamme
Yksi harvoista kukkiiOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rentukka, vieressä osa saniaisesta
Tenon vesi nousi aivan kesäsaunan portaiden viereen
Veneilläkin olisi ollut lyhyt matka veteen
Tuntirista tuli paljon hiekkaa ja osa jäi meidän rantaan roskien kanssa