Viikko 15

Näin olemme jo huhtikuun puolivälissä, nopeasti aika rientää. Päivälämpötilat ovat olleet jatkuvasti vähän plussan puolella. Yölämpötilatkin ovat olleet varsin kohtuullisia -12,6 ja -16,3 asteen välillä pitkänperjantain ja pääsiäispäivän aikana. Muina öinä +1,9 ja -3,1 asteen välillä. Päivisin sää on ollut enimmäkseen pilvinen. Pilvisyys on kyllä joinakin päivinä rakoillut ja aurinko on päässyt välillä paistamaan melkein selkeältä taivaalta jonkin aikaa päivästä. Välillä on tullut lumikuuroja voimakkaiden tuulen puuskien mukana. Lyhyesti sanottuna on ollut sekalaiset säät.

Tänä vuonna tulee 40 vuotta siitä, kun aloitimme useamman päivän kestävät vaeltamiset, niin kesäisin kuin talvisin. Talvisin Kuiville ja sen lähiympäristöön. Hiihdimme Kaamasmukkaan ja Karigasniemelle, yöpyen välillä autiotuvissa. Useina vuosina vuokrasimme kämpän Palton Uula Antilla Nilijängältä. Kämpässä on sauna ja sitä lämmitimme sen mukaan minkä verran olimme päivällä hiihtäneet. Kämpältä teimme päiväretkiä Madjoen kämpälle ja Kuivin kämpälle. Kuiville oli matkaa 10 km ja Madjoelle 7-8 km, riippuen siitä mitä reittiä hiihdimme. Aluksi vedimme tavaramme ahkiolla, myöhemmin aloimme saamaan ikähyvitystä.

Matkaa Nilijängän kämpälle on meiltä 30 km, riippuen taas siitä mitä reittiä hiihdimme. Ikähyvityksen ansiosta Jorma alkoi viemään tavaramme moottorikelkalla kämpälle. Me hiihdimme rinkka selässä, jossa oli päivän eväät. Jorma haki kämpälle vettä saaveilla Nilijoesta, niin ruokavedeksi kuin saunavedeksi. Vettä jatkoimme saunomisen jälkeen lumella. Kun saavuimme kämpälle, oli Jorma laittanut jo tulet kaminaan ja kämppä alkoi olemaan lämmin.

Hiihtovaellukset pyrimme tekemään huhtikuussa, jolloin päivät olivat yleensä lämpimiä ja yöt jo valoisia. Valmistimme kotona ruokia valmiiksi, lihapullia, lihakastiketta ja poronkäristystä. Mummonmuusia oli helppo tekaista kaveriksi lämmitetylle liharuualle. Uula Antin kämpällä oli kaikki petivaatteet, vain lakanat veimme itse. Päivittäisen hiihdon ja saunomisen jälkeen oli suloista pujahtaa lakanoiden väliin eikä ollut välillä milloin seuraavana aamuna nousi ylös.

Noilla hiihtovaelluksilla oli monenlaista säätä, oli kaunista auringonpaistetta ja luistava keli. Oli lumimyräkkää, niin että piti huolellisesti kompassin mukaan hiihtää. Vaikeinta oli laskea lumipyryssä tunturin rinteitä alas, kun ahkio painoi perässä vauhtia. Kaksi kertaa jouduimme hiihtämään Nuvvukseen, järven jäällä lumi alkoi upottaa ja lumen alla oli vettä. Toisella kerralla Nuvvuksesta tuli mies moottorikelkalla meitä vastaan.

Nyt on tyydyttävä vain muistelemaan noita talteen tehtyjä hiihtovaelluksia. Olemme hiihdelleet Tenon jäällä 1½ – 2½ tunnin hiihtolenkkejä Ja olleet tyytyväisiä, että vielä pysymme tolpillamme. Pohjat lienee perua noilta hiihtovaelluksilta ja kesäisiltä pitkiltäkin patikkamatkoilta näillä Lapin tunturimaastoissa.

Toivon kaikille hyvää vointia ja varjelusta kaikilta viruksilta terveisin Posti-Pekka

Tässä ihana tukikohtamme ja lähtö kotimatkalle kauniissa aamuauringossa, joka paistoi sillä kertaa koko kotimatkan. Taustalla näkyy Norjan tunturit.