Kaamos päättyy

Vuoden ensimmäinen kuukausi alkaa olla puolivälissä, kaikki juhlapäivät ovat takana ja ovat alkaneet reikäleivät ja härkäviikot. Näin sanoivat aikoinaan vanhemmat ihmiset. Nähtävästi oli siirrytty “herkuttelusta” arkisempaan elämään. Näin kai lienee tapana nykyisinkin, ainakin suurimmalla osalla kansalaisista.

Säät ovat olleet aivan mukavan tuntuisia, ei kovia pakkasia ja vähän jopa plussalla kävi lämpötila. Viime viikolla keskiviikkona, torstaina jaa perjantaina lämpötila kohosi päivällä +1,5 ja +2,2 asteeseen. Perjantaiyönä lämpötila oli yölläkin plussalla +0,1 asteen verran. Muina öinä lämpötila oli miinuksella -8 ja -13 asteen välillä. Päivät olivat jokseenkin pilvisiä, keskiviikkona ja torstaina satoi heikosti vettä ja räntää. Perjantaina pilvisyys oli vaihtelevaa, illalla ja yöllä aivan selkeää. Täysikuu valaisi maisemia, revontuliakin oli heikosti nähtävillä..

Lauantaipäivä alkoi selkeänä ja oli päivällä pilvisyydeltään vaihteleva. Illalla alkoi heikko lumisade, joka jatkui sunnuntaina melkein koko päivän. Iltapäivällä lumisade oli voimakasta ja lunta kertyi yli 10 sm. Tänään olen sitten kolannut ja lingonnut lunta, jota oli yli 15 sm vahvuudelta. Jorma kolasi eilen pitkin päivää etupihaa ja liittymää, että pääsi autolla liikkeelle lunta tamppaamatta. Meillä on lunta yli 70 sm, Kevolla 68 sm. Siellä satoi vähempi kuin täällä Tenon laaksossa, siellä lumen syvyys lisääntyi vain 8 sm. Tänään sää on ollut jokseenkin selkeä ja pakkanen kiristyi lumitöiden aikana -20 asteeseen ja kävi klo 15 tienoilla -21,5 asteessa.

Luonto on vielä aika hiljainen, hirvistä ei ole mitään havaintoa. Eivät ole ketutkaan olleet liikkeellä. Jänikset eivät yleensä tule pihallemme. Tenolle ei ole vielä oikein mielekästä lähteä rämpimään. Kyllä Kordsamin kohdalla, joku oli noussut moottorikelkalla joelta maalle. Nyt ne jäljet ovat kyllä peittyneet uudella lumella. Lintulaudalla kyllä on säpinää, tänäänkin oli 4-6 lintua yhtä aikaa siemeniä popsimassa. Tiaisia ja punatulkkuja ovat lintulautamme linnut.

Tällä viikolla sitten päättyy meidän kaamoksemme. Ensi sunnuntaina kylällä näkyy aurinko, jos on selkeä sää. Horisontin yläpuolelle aurinko nousee jo aikaisemmin, mutta meillä se horisontti on tuntureiden takana. Kyllä päivän valoisuus on selvästi lisääntynyt. Tänäänkin, kun oli selkeää, niin oli vielä klo 15 tienoilla aika valoisaa. Jouluvalomme on riisuttu, kun perjantaina oli lämpötila plussalla, niin Jorma kävi viidestä havupuusta ottamassa jouluvalot pois. Lumen pinta oli märkä ja pakkasia oli luvattu, ei voinut jättää jatkojohtoja jäätymää lumen sisään.

Laitan muutamia valokuvia, talvinen kuva hiihtomaisemistamme, joissa olemme saaneet hiihdellä. Syksyisiä kuvia Nykin kuuluisasta maratonjuoksusta, jossa Utsjoeltakin oli juoksija.

Toivon kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa sinne, missä on talvi.
Terveisin Posti-Pekka

Näissä maisemissa olemme saaneet hiihtää, nauttia ja toisinaan lumituiskussa pysyä oikeassa suunnassa.
Tässä odotellaan juoksijoita.
Etujoukko on jo mennyt, eväistä on jäänyt jäljelle roskat. Kyllä Jussi ehti pysähtymään ja kertomaan juoksun sujumista.
Keskuspuistossa olevassa maalissa oli tungosta, Jussikin kyllä löytyi etsimällä.