Vuoden 2020 ensimmäinen

Lumikuuroihin päättyi vuosi 2019, myöhään illalla sää vähän selkeni. Uudenvuodenpäivä alkoi selkeänä, mutta pilvistyi nopeasti ja puolenpäivän tienoilla laskeutui sumu jokilaaksoon. Torstaiyönä 2.1 satoi lunta ja aamulla oli edessä lumityöt. Myös perjantaiyönä satoi lunta, taas oli edessä lumityöt. Muiden töiden johdosta kolasin vain keskipihan ja liittymän. Lauantaina sitten linkosin lumikasoja ja kolaamattomia alueita toista tuntia.

Lämpötilat ovat vaihdelleet hyvin nopeasti. Uudenvuodenpäivänä oli aamulla -17,5 astetta ja kiristyi vielä -20,6 asteeseen aamupäivällä. Torstaina 2.1 lämpötila oli lämpimillään -10,4 astetta ja kylmimmillään -17 astetta. Perjantaina ja lauantaina oli kylmimmillään -8,5 astetta. Lauantaina lämpötila kävi lämpimillään -0,9 asteessa. Sunnuntaina lämpötila oli -5 asteen tienoilla, mutta kiristyi illalla -16,9 asteeseen. Loppiaispäivänä lämpötila oli lämpimillään -12,7 astetta ja kylmimmillään -18 astetta. Välillä on ollut tuulisia päiviä ja aura-auto on joutunut töihin vaikka lunta ei olisi satanutkaan. Lunta on Kevolla 62 sm vahvuudella, meidän seudulla on mielestäni muutama sm enempi. Täällä on lumikuuroja ollut enempi kuin Kevolla. Siellä on lumi lisääntynyt 1 sm, kun meillä on samanaikaisesti satanut 5 cm.

Lumisateita on ennustettu olevan edessä melkein jatkuvasti, joten lumiselta tämä talvi vaikuttaa. Voihan se kevättalvi olla hyvinkin poutainen eikä mitään ennätyslumista talvea saadakaan. Luonnossa on nelijalkaisista ollut hiljaista. Ei ole meidän maisemiin ilmestynyt hirvien jälkiä kahteen viikkoon. Riekkoja on laskeutunut tunturista alas. Ovatkohan lähteneet etsimään maantieltä jauhinkivi täydennystä. Valitettavasti sitä ei nyt maantieltä löydy, kun ei ole hiekoitustarvetta ollut. Yksi pöllö lenteli vähän ennen joulua meidän pihapiirissä, ei ole näkynyt kuin yhden kerran.

Päivisin, jos on olut selkeää, on valoisuus lisääntynyt silmin erottuvasti. Kumman nopeasti tuo valoisuus lisääntyy, voi olla psykologinen vaikutus valoisuuden lisääntymisessä. Kun mennään kohti valoisampaa aikaa, niin mieli on virkeämpi ja aikaa kuluu nopeasti. Nyt on jo näin valoisaa!

Toivon kaikille hyvää vointia ja siunattua vuoden jatkoa!
Terveisin Posti-Pekka

Ensi viikolla Skalluvaaran poroerotuspaikalla aurinko voi paistaa tällä tavalla
Näin alkoi ”sillan” teko Tenojoen yli, kun ei ollut oikeaa siltaa. Joka syksy, kun Teno jäätyi, alkoivat tielaitoksen miehet pumppaaman vettä jäälle ja tasoittelemaan jääröykkiöitä.