Talvipäivänseisaus 22.12.2019

Pienellä pakkassäällä kulunut viikko alkoi ja muuttui loppuviikolla aivan kunnolliseksi talvisääksi. Maanantaista keskiviikkoon lämpötila oli kylmimmilläänkin vajaa -10 astetta. Torstaina alkoi kylmenemään, lämpötila laski -16 asteen tuntumaan. perjantaiyönä laski -20,5 asteeseen ja kävi aamupäivällä -22,5 asteessa. Lauantaiyönä oli vain -11,1 astetta, päivällä kiristyi hiljalleen ja oli illalla jo -26,7 astetta. Viimeyönä laski jo -29,1 asteeseen ja oli päivällä klo 16.00 -18,7 astetta. Kahden viimeisen päivän sääennusteet menivät metrologeilla aika pahasti pieleen. Lumisateita saimme alkuviikosta, joten lumitöiltäkään emme ole säästyneet.

Tänään oli sitten se vuoden lyhyin päivä. Keskipäivän aikaan yritti pilvisyys vähän rakoilla, mutta sitten Tenonlaaksoon levisi sumu. Ei sitä päivänvaloa paljoa ollut, mutta päivä alkaa tästä lähtien hiljalleen pitenemään. Luonto eläimineen on myös viettänyt hiljaiseloaan. Tuulet eivät ole häirinneet ja pikkulinnut ovat ainoastaan olleet liikkeellä. Niille ovat auringonkukansiemenet ja poronkuu kelvannut. Jouluvalot ovat aivan lintulaudan vieressä, joten linnuilla on valoa vaikka pimeässä lentää syömään.

4.12 saavutti minut suru-uutinen, hyvä piispamme Olavi Rimpiläinen oli saanut laskea matkasauvansa. Olavi-piispalle Utsjoen seurakunta ja seurakuntalaiset olivat lähellä hänen sydäntään. Sen sain henkilökohtaisesti kokea. Kävihän hän hakemassa meidän Arto-kirkkoherramme Keniasta asti. Meidän kotimme oli 1991 syksyllä valmistumassa. Silloinen kirkkoherramme Olavi Palovaara esitti, että Piispan vierailun yhteydessä suoritettaisiin kotimme siunaus. Tilaamamme huonekalut ehtivät saapua ja niin saatoimme ottaa vastaan kotimme siunauksen.

Toivon kaikille lukijoilleni Seimenlapsen siunaamaa joulua!

Terveisin Posti-Pekka

Olavi-piispan lisäksi Utsjoen seurakunnassa oli vierailulla Keski-Porin seurakunnan edustajia, heitä on kuvassa mukana.