Sunnuntai 17.11.2019

Pakkasia jatkui vielä kaksi päivää, maanantaiyönä lämpötila laski -28,1 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -21,9 astetta. Tiistaiyönä lämpötila laski -26,9 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -12,7 astetta. Joten tiistai oli jo ulkoilupäivä, sauvakävelin vähän yli tunnin, annoin linnuille lisää siemeniä ja toin takkapuita eteiseen. Maanantai oli osaksi selkeä ja osaksi melkein selkeä säältään. Tiistai oli pilvinen koko päivän.

Keskiviikkoyönä lämpötila laski -13,2 asteeseen ja oli satanut lunta. Lumisadetta oli pitkin päivää, tosin heikonlaisena, lunta kertyi noin 6 cm. Lämpötila oli päivällä lämpimillään -12,7 astetta. Lumitöitä tein lumikolan kanssa vähän yli tunnin, työntelin lumet pois kulkureitiltä, tarkoituksella ajaa lumilingolla myöhemmin. Torstai, perjantai ja lauantai olivat lauhoja päiviä. Perjantaina lämpötila nousi yhden asteen plussan puolelle. Torstaina tein lumityöt vielä lumikolalla, mutta perjantaina otin lumilingon ja linkosin useana päivänä kolaamani lumikasat pois.

Perjantaina ja lauantaina aurinko paistoi vielä Norjan tuntureille. Tämä päivä on ollut pilvinen koko päivän ja nyt illalla on vähän hiutaloinut lunta. Viimeyönä lämpötila laski -16,2 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -10,4 astetta. Kaikki viikon päivät ovat olleet tuulten osalta melkein tyyniä tai tyyniä.

Lintulaudallamme on käynyt suorastaan kuhina. Tiaisia, punatulkkuja ja joinakin päivinä urpiaisia on ollut paljon liikkeellä. 3 litran säiliö on pitänyt täyttää kaksi kertaa viikolla. Lapintiaisia on harvinaisen vähän liikenteessä, yksi tai kaksi on näkynyt silloin tällöin. Joen jäätymisen jälkeen ovat hirvet alkaneet liikkua jokilaaksossa. Useita hirviä on tullut Norjasta ja noussut tunturiin. Jäljistä päätellen myös hirvimiehet ovat seurailleet hirvien liikkumisia.

Talvella 1955 – 1956 liikuin hiihtämällä, varsinkin kevättalvella. Jumalanpalveluksia pidettiin kirkkotuvilla niin sanotussa käräjätuvassa. Kerran jumalanpalveluksen kirkollisissa ilmoituksissa kirkkoherra kuulutti, että jumalanpalveluksen jälkeen on hautausmaalla siunaustilaisuus. Siunattavan aviopuoliso sanoi, ei ole. Kirkkoherra tiedusteli miksi ei? Puoliso ilmoitti, että vainajan veli ei ole vielä saapunut matkoiltaan. Siunaustilaisuus oli sitten viikon päästä. Liitän mukaan kuvan tilaisuuteen osallistujista, jotka hiihtäen siirtyi hautausmaalle, jonne vainaja oli laskettu haudanlepoon sulanmaan aikana.

Toivon kaikille terveyttä ja hyvää vointia terveisin Posti-Pekka

Vähäinen oli siunaustilaisuuden väki. Aaurinklasipäinen kirkkoherra. Vainajan puoliso toinen vasemmalta ja veli kolmas vasemmalta.

Samana talvena postiauto liikennöi Tenon jäätietä Outakosken Rovisuvannosta Utsjoelle. Sillä oli kääntymispaikka Onnelan suvannossa, posti tuotiin sieltä hevosella postiin. Matkustajat joutuivat kävelemään.