Talvea 31.10.2019

Talvi vain koventaa otettaan, lämpötilat päivisin ja öisin ovat alkaneet lähentelemään enempi -20 kuin -10 astetta. Vielä viime viikon lauantai meni pienen pakkasen merkeissä. Sunnuntaina oli yöllä -19,7 astetta ja päivällä lämpimillään -16,3 astetta. Maanantaiyönä lämpötila laski -20,5 asteeseen ja nousi päivällä lumisateen aikana -1,7 asteeseen. Pilvisyyden johdosta lämpötila ei tiistaiyönä laskenut kuin -8,5 asteeseen. Päivälläkin oli lämpimillään vain -1,4 astetta. Päivällä hiutaloi vähän luntakin.

Keskiviikkoyönä lämpötila laski -12,4 asteeseen ja päivällä oli lämpimillään -12,5 astetta. Illalla lämpötila alkoi nopeasti laskemaan ja oli klo 22.00 -19,9 astetta. Pilvisyys oli vähän hillinnyt pakkasen kiristymistä, yöllä oli ollut vain -18,4 astetta. Tämä päivä on ollut sitten tähän mennessä kylmin, lämpötila nousi vain -18,9 asteeseen lämpimillään. On käynyt useaan otteeseen – 20 asteessa ja kylmimmillä -20,9 asteessa.

Tänään luonto on ollut erinomaisen kaunis, kaikki puut ovat valkoisena paksusta huurteesta ja lumesta. Tyynisää on säilyttänyt edellisten päivien heikon lumisateen puihin jättämän lumen. Purot ja pienet sivujoet ovat hiljentyneet jäätymisen johdosta. Tenojoki virtaa vielä sulana ainakin Ylä-könkään alapuolella. Könkään alustan epäilen olevan jo jäässä, koska jääsupon tulo on heikentynyt, vaikka pakkanen on kiristynyt. Vesi on joessa hyvin alhaalla ja sen johdosta rantajäätä on muodostunut paikoitellen leveälti. Myös pintaan saakka ulottuviin kiviin on muodostunut jäätä.

Hirvet pysyvät kyllä tällä kelillä Norjan puolella. Muita nelijalkaisia kuin kettuja ei ole meidän seudulla liikkunut. Kun metalliromuihin menemässä oleva muovisäkki jäi ulos, niin sen oli kettu hajottanut. Säkki sisälsi tyhjiä peltipurkkeja ja alumiinifoliota, joka oli ollut paistosten ympärillä. Oli siellä tuoreita kärpänkin jälkiä nähtävillä. Lintulaudalla käy kova kuhina, pääasiassa tiaisia, hömötiaisia ja talitiaisia. Lapin- tiaisia ei ole näkynyt vaikka niitä olemme yrittäneet pongata. Punatulkkuja käy, mutta ei päivittäin. Kaksi kertaa viikossa saa noin 3 litran säiliön täyttää.

Kyllä on ollut hieno ja mieluisa talven tulo. Ei ole tarvinnut kastua vesi- ja räntäsateista. Ei tämä ole ainutkertaista, että talvi ja kevääseen saakka pysyvä lumi sataa jo lokakuussa. Muistaakseni vuonna 1964 oli jokseenkin samanlainen talven tulo. Liitän mukaan kuvia miltä Utsjoen kirkonkylä näytti 1955 syystalvella. Vähänlaiseen oli vielä silloin “savuja”.

Hyvää vointia ja talvea ja talven alkua kaikille terveisin Posti-Pekka

Siirtyi kaksi sdamallaista kuvaa, jotka on otettu kirkonkylän eteläpäästä Kettumäen päältä. Vasemmassa reunassa näkyy koulurakennukset, joiden piipuiosta nousee savua. Jossain kohdassa häämöttää sairasmaja. Keskimmäinen kuva on otettu kylän pohjoispäästä nimismoiehen viorkatalosta Onnelasta. Kuvassa näkyvät ne talot mitä silloin oli olemassa.