Talvi 22.10.2019

Meteologien mukaan meillä on talvi alkanut. Onhan tuo lämpötila ollut jo reippaasti miinuksen puolella vuorokausien aikana. Perjantaina 18.10 päivällä lämpötila vielä käväisi +0,8 astetta plussan puolella. Silloin yöllä oli -7,5 astetta, joka oli lämpimin yö. Lauantaina 19.10 yöllä oli -8,9 astetta ja päivällä lämpimillään -9,3 astetta. Sunnuntaiyönä lämpötila laski -13,4 asteeseen. Maanantaiyönä lämpötila laski -14,1 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -12,7 astetta.

Perjantai päivä oli pilvinen, lauantai melkein selkeä ja sunnuntai selkeä. Eilinen maanantai oli enimmäkseen pilvinen, pilvisyys välillä vähän rakoili. Viimeyönä lämpötila laski -10,6 asteeseen ja on klo 18.15 lämpimillään -3,8 astetta. Päivä on ollut pilvinen ja iltapäivällä alkoi heikko lumisade, joka jatkuu.

Kävimme suorittamassa, joka syksyisen katsastusmatkan Ivaloon. Me utsjokiset taidamme olla ainoat, joiden katsastusmatka 350 – 400 km pitkä. Nuorgamilaisilla matkaa kertyy yli 400 km. Joten katsastusmatkalle ei kannata lähteä ellei ole varma, että auto on katsastuskunnossa. Lähdimme matkalle jo sunnuntai ja oli aivan yötä tyttömme luona Ivalossa. Katsastus oli eilen klo 10.00, joten saimme ajaa molempina päivinä päivän valossa ja vielä auringonpaisteessa.

Jo menomatkalla aloin epäilemään, että renkaissa taitaa olla paineet liian alhaiset. Auto käyttäytyi niin levottomasti hakien tietä, vaikka tie oli enimmäkseen sula. Kun auto oli sitten katsastushallissa näin, että renkaat olivat erilailla “litissä”. Sanoin katsastusmiehelle, että rengaspaineet näkyvät olevan epätasaiset. Katsastusmies myönsi näin näyttävän. Hän otti paineletkun ja mittarin, lisäsi ilmaa ja sanoi toisessa takarenkaassa olevan nain 0,9 baaria. Nyt seuraan paineita, jos paineet laskevat, niin uudet renkaat vuotavat. Jos paineet pysyvät kunnossa, niin renkaiden asentaja on ollut huolimaton.

Katsastuksen jälkeen katsastusmies sanoi, sinun pitää tulla vuoden päästä uudelleen. Sanoin hänelle, niin sanoi lääkärikin minulle, kun kävin 90 vuoksi lääkärissä. Oli mukava lähteä niin hienon katsastuksen jälkeen kotimatkalle.

Edellisen kirjoitukseni jälkeen lisäsin kaksi kuvaa. Yritin niitä jo kirjoituspäivänä, mutta ohjelmani ei niitä hyväksynyt. Asuntoa esittävässä kuvassa oli aseita poronsarvissa seinällä. Ohjelmani ilmoitti, että turvallisuus syistä kuvaa ei voi julkaista. Siksi kuvassa aseet on peitetty ja nokinen seinä ei sillä kohtaan näy. Pahvit seinissä olivat repeilleet useammasta kohden. Kuva on otettu, kun olin saanut sen siivottua ja sänkyyni kunnon päiväpeitteen.

Myös venekuvaa ohjelmani hylki useita kertoja. Sain sen aikani tyrkytettyä siirrettyä. Kuva sen vuoksi, että siitä määkyy kuinka paljon suppoa ja jäätä oli 18.10 päivänä ajellessamme. Nyt Tenossa ei ole vielä niin paljon suppoa kuin 64 vuotta sitten.

Hyvää vointia, syksyn ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Ei ole talvi vielä näin pitkällä.