Tulo Utsjoen kuntaan

Tänään klo 23 tienoilla tulee kuluneeksi 64 vuotta, kun ensimmäisen kerran eläissäni saavuin Utsjoen kuntaan. Päivä oli maanantai ja saavuin Eskelisellä Rovisuvantoon. Eskelisen kuljettaja ei tiennyt missä Outakosken postiasema sijaitsee. Autossa ei ollut muita matkustajia ja niin jouduin matkustamaan Rovisuvantoon, joka on vajaa 10 km Karigasniemestä Tenojoki varteen. Eskelinen jäi yöksi sinne ja lähti paluumatkalle seuraavana aamuna klo 5 tienoilla. Rovisuvannossa sain tiedon, että Outakosken postiasema sijaitsee noin kilometri takaisin Karigasniemeen päin.

Lupasin linja-auton kuljettajalle olla aamulla klo 5 tien varressa vastassa matkatavaroita, joita oli useita paketteja. Kävelin pimeässä yössä tuon noin kilometrin matkan ja havaitsin ainoan talon, jossa oli vielä valot. Siellä oli postiasemanhoitaja Birit Valle minua odottamassa ruuan kanssa. Syönnin jälkeen hän opasti minut minulle varattuun huoneeseen nukkumaan. Sain herätyskellon, jotta herään aamulla tavaroitani vastaanottamaan.

Olin klo 5.00 maantien varressa vastassa Eskelistä. No nyt olikin kuljettaja tiennyt missä posti on ja oli jättänyt matkatavarani tien varteen. Olisiko autossa ollut matkustaja, joka tiesi postin sijainnin? Vein tavarani kärryillä postiin ja menin jatkamaan nukkumista. Postimoottoriveneen lähtöön oli vielä useita tunteja. Jatkan kirjoitustani 18 päivän osalta huomenna.

Kulumassa olevalla viikolla on ollut yöpakkasia jokaisena yönä. Kylmin oli maanantaiyö, jolloin oli -4,1 astetta. Tiistai- ja keskiviikkoyönä oli vain -0,9ja -0,8 astetta. Päivälämpötilat nousivat vain hieman plussalle. Maanantaina +1,6 astetta, tiistaina ja keskiviikkona +0,4 astetta. Maanantaina ja tiistaina sateli ajoittain heikosti räntää. Tämä päivä on sitten ollut aivan omassa luokassaan. Aamulla klo 5.45 oli lämpötila -9,1 aste ja kiristyi ennen auringonnousua -10,6 asteeseen. Päivä oli pitkästä aikaa selkeä ja aurinkoinen. Lämpötila nousin päivällä -6,3 asteeseen. Lunta on sen verran, että maa on valkoinen ja maantie paikoitellen jäinen. Tänään Tenossa on ollut ensimmäisen kerran tälle syksyä jääsuppoa, se on päivän aikana vain lisääntynyt ja muuttumassa jäälautoiksi.

Niin ne vain joutsenet ilmestyivät tänäkin syksynä meidän seudulle opettamaan poikastaan lentämään. Ovat olleet lähes 2 viikkoa näillä seuduilla. Käyneet välillä ylä- tai alavirran puolella ruokaillen niissä paikoissa syötävää löytyy. Iltapäivällä, ollessani pihalla puhdistamassa autoa lumesta, kuului joutsenten voimakas “huutelu” Tenolta. Menin rantaan katsomaan, siellä näkyi Junttikarin niskalla kaksi aikuista joutsenta ja yksi harmaa poikanen. Samanlainen ryhmä on näkynyt jo useita kertoja uiskentelemassa. Meidän alapuolella noin 400 metrin päässä on kosteikko, jossa on heinää ja ehkä kortettakin. Siihen menivät eilenkin ruokailemaan.

Tällaisen virtaa Teno Ala-könkäällä
Hyvää vointia ja terveisiä kaikille Posti-Pekka