Mennyt kesä

Mennyt kesä on siirtynyt muistojen joukkoon. Kesän yleisin ilmiö oli kylmä, liikkui siinä rajoilla oliko yhden vai kahden villapaidan kesä. Jos teit jotain ja liikuit, tarkenit yhdellä villapaidalla. Viileimpinä päivinä istuen paikoillaan, saatoit jo kaivata toista villapaitaa yllesi. Kesäkuun alkupuolella oli muutamia päiviä, jolloin lämpötila oli lämpimillään +15 ja +19 asteen välillä. Samoin oli kesäkuun 20 päivän jälkeen muutamana päivänä lämpötila +15 ja +18 asteen välillä. Muina aikoina lämpötila oli +10 ja +15 asteen välillä. Oli päiviä, jolloin lämpötila lämpimillään ei kohonnut edes +10 asteeseen.

Heinäkuussa lämpötilat olivat enimmäkseen +10 ja +15 asteen välillä lämpimillään. 20 ja 21 päivinä lämpötila kohosi +24,7 ja +24,8 asteeseen. Hellepäiviä olivat 22, 23 ja 24 päivät, silloin lämpötila meillä nousi +26,9, +28,1 ja +27,4 asteeseen. Siinä meidän varsinaiset hellepäivät. Vähän meitä hellien oli vielä 25 päivänä +23,3 astetta ja 26.7 +21,5 astetta. Muina päivinä lämpötila ei kohonnut +20 asteeseen tai sen yli.

Elokuussa lämpötilat olivat enimmäkseen +10 asteen tienoilla. 12.8 ja 28.8 välisellä jaksolla lämpötilat kohosivat +15,8 ja +20,4 asteen välille useana päivänä. Enimmäkseen lämpötilat silloin olivat 19,5 alapuolella. Poikeuksen teki 31.8 päivä, jolloin lämpötila kohosi +23,1 asteeseen. Päivämäärästä en ole varma, sillä olimme silloin Kauniaisissa. TV:stä kuulimme, että Utsjoki oli silloin Suomen lämpimin paikkakunta.

Syyskuu sitten kylmeni säiden suhteen lähes normaaliksi. Lämpötilat lämpimillään pysyivät enimmäkseen +10 alapuolella. Poikeuksen tekivät seuraavat päivät 9.9 oli +16,4 astetta, 10.9 +17,4 astetta ja 11.9 +16,8 astetta. Aurinko on paistanut vaihtelevalla menestyksellä. En viitsinyt alkaa poimimaan päiväkirjastani aurinkoisia päiviä. En myöskään sateisia päiviä, yleensä sadetta on ollut vähän, varsinkin loppukesästä.

Kesä oli minun 63 kesä Utsjoella. Keväällä tein päätöksen, että en enää ala soutamaan lohta. Vähän oli haikea mieli ja olo levoton, kun katselin joelle. Mutta ennusmerkit olivat sellaiset, että oli tulossa huono lohikesä, niin se helpotti levotonta olotilaa. Oli ensimmäinen rauhallinen ja kunnollinen kesä siinä suhteessa, että ei tarvinnut tarkkailla säitä, veden korkeutta ja muita soutajia. Sai keskittyä rauhassa viettämään kesää ja tehdä rästiin jääneitä töitä. Se on tuo ihminen ja varsinkin kalastaja sellainen, että aina tarkkailee säätä ja miettii, jospa se nyt lohi liikkuu ja ottaa vieheeseen. Se on kuin tauti, joka ei anna rauhaa. Olin lupaillut, että nosta tuolin rantaan ja siinä istuen katselen soutajia. Mutta kylmällä säällä olisi pitänyt pukeutua kelkkahaalariin ja hellepäivinä joella ei ollut soutajia.

Jaa, että mistä tulee tuo yhden tai kahden villapaidan kesä. Kun tulin Utsjoelle oli postiautoa siihen aikaan ajamassa mm Eino Teensuu nimine kuljettaja. Hän kertoi, että matkailijat usein kyselevät, millainen on Lapin ja varsinkin Utsjoen kesä. Hän sanoi kyselijöille sanoneensa, että se on kahdenlainen, se on yhden tai kahden villapaidan kesä.

Kulunut viikko oli päivälämpötilojen osalta tasainen. Lämpimillään lämpötilat päivisin ovat olleet +0,9 ja alkuviikon +4,9 asteen välillä. Yölämpötilat olivat maanatina, tiistaina ja keskiviikkona +0,3 ja +2,6 asteen välillä. Perjantaiyönä oli -1,2 astetta, lauantaiyönä -5,7 astetta ja viimeyönä -1,8 astetta. Päivisin on pilvisyys rakoillut ja aurinko on päässyt paistamaan ainakin vähän aikaa. Keskiviikkona oli täysin pilvistä ja heikkoa sadetta oli ajoittain, jopa räntänäkin. Tänään on ollut täysin pilvistä. Alkavalle viikolle lupailevat pakkasta päivisinkin. Kaikki ulkotyöt talven alta on tehtynä, lukuun ottamatta syreenin suojaverkkohirviä vastaan. Se pitää suojata poroaitaverkolla, muuten hirvet syövät kaikki ohuemmat oksat. Alarunko on suojattava jäniksiltä katiskaverkolla.

Hyvää vointia kaikille terveisin Posti-Pekka

12,3 kg, nyt näitä vain muistelen