Lokakuun ensimmäinen viikko

Niin on siirrytty jo lokakuulle, joka on joskus ollut kelirikkokuukausi. Nykyisin ajellaan autoilla kestopäällysteisiä teitä eikä tarvitse lähteä Tenojokea ajamaan veneellä. Nyt ainakin lokakuun ensimmäinen viikko on ollut aivan mukavan leppoisa.
Lämpötila on öisinkin ollut tiistaina, keskiviikkona ja torstaina vähän plussan puolella +0,3 ja +3,1 asteen välillä. Perjantaiyönä lämpötila laski -2,5 asteeseen ja lauantaiyönä -5,7 asteeseen. Viimeyönä lämpötila oli +1 aste. Päivälämpötilat olivat +2,7 ja +4,9 välillä, tänään on klo 15.50 +5,5 astetta.

Lauantaiyön pakkanen varisti eilen viimeisetkin lehdet puista melkein lopullisesti. Tiistaina ja tänään ei ole aurinko päässyt paistamaan, on ollut täysin pilvistä. Muina päivinä on pilvisyys rakoillut ja aurinko on päässyt paistamaan aika mukavasti. Tiistaina oli ajoittain tihkusadetta. Keskiviikkona olimme käymässä Karigasniemellä, tulomatkalla klo 16 jälkeen oli sakeita lumikuuroja Ylä-Tenolla. Menomatkalla havaitsimme vielä punaisia maaruskapaikkoja.

Torstaina aamupäivällä, kun olimme tulossa kylältä, istui pöllö Kordsami pahdan kohdalla maantiellä. Hiljensin vauhtia ja pöllö lähti lentämään joen toiselle puolen. En ehtinyt huomata oliko sillä myyrää suussa, vai oliko ehtinyt jo nielaista. Eilen oli ainakin 2 hirveä tullut joen yli, olivat puistelleet vedet turkistaan maantien reunalla. Tänään 3 joutsenta uiskenteli meidän alapuolella, 2 aikuista ja yksi poikanen.

Myyrät ovat nyt syksyllä alkaneet aivan hurjiksi. Ovat kaivaneet uusia koloja (käytäviä) kukkapenkkeihin ja ympäri pihaa puiden lähelle. Isot, myyrän kokoon verrattuna, multakasat ovat suuaukkojen kohdilla. Emme ole aikaisemmin havainneet tuollaista kaivamista. Ovatko suuttuneet, kun olen niitä hätistänyt laittamalla naftaan kastamiani rättejä niiden kolojen suuaukkoihin. Loppukesästä laitoin tervaan kastamiani rättejä. Varsinkin kukkapankkeihin laitoin tervarättejä. Ne auttoivat ja myyrät jättivät kukat rauhaan. Tuleeko nyt ankara syksy ja talvi, kun noin kaivavat? Pöllöjä tarvittaisiin paljon myyriä syömään.

Hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA